Vägg i vägg med Hemslöjden på Storgatan i Linköping ligger 1700-talshuset där Simon Seropian startar kafferosteri, bageri och kafé. Lager för lager har han skalat bort alla moderna skikt och plockat fram tegelväggar, järnbalkar och timmerstockar.
– Jag har velat ta fram allt det gamla. Länsmuseet och kommunen har varit inkopplade och alla är jättepositiva till att jag gjort det här, berättar Simon.
Från tak och väggar lyser gamla industrilampor från 1920- och 30-tal. Mitt i den avlånga lokalen står själva hjärtat i verksamheten: den gasdrivna kafferosten. Här rostas bönorna, tolv kilo åt gången, innan det mals och bryggs till kafégästerna. Ljuvliga dofter sprider sig i rummet och långt ut på gatan.
– Det är något speciellt med kaffedoft. Det är svårt att slå det, tycker Simon.
Simon Seropian har tidigare drivit bland annat Waynes Coffee i Linköping och det var han som startade Chocolat. Han är en sann kaffeälskare.
– Redan när jag lägger mig ser jag fram emot att vakna och få en god kopp kaffe. Jag brukar börja dagen med en espresso och en cappuccino. Sedan blir det bryggkaffe, rätt många koppar på en dag.
Simon kommer att sälja nyrostade kaffebönor över disk, för den som vill brygga hemma.
– Vi dricker så mycket kaffe i Sverige att det är värt att satsa lite på att få det riktigt gott – och det blir godare med nymalet. Man får en bra kvarn för några hundringar och det är inte så svårt. Det är bara att väga upp 6–7 gram kaffe per deciliter vatten på hushållsvågen, mala och brygga.
Längst in i lokalerna – där det en gång i tiden fanns ett stall – ligger bageriet. Där hittar vi bagaren Emil Öhrberg, som står och mal svedjeråg.
– Vi mal det mesta mjölet själva och det blir mycket gamla sorter, som spelt och enkorn, berättar han.
Hyresvärden, Vasaparken, har stått för en stor del av renoveringen, men Simon Seropian har investerat mycket själv också.
– Jag gör inte det här för att tjäna pengar, det är en livsstil. Om det går runt och jag har möjlighet att ägna mig åt mina hobbies – jakt och fiske – då är jag en nöjd man.
Med bageri och kafé blir det väl långa arbetsdagar?
– Ja, men jag jagar på kvällar och nätter. Vildsvin. Och jag behöver inte mycket sömn; fem timmar räcker gott.