Nu öppnar krogkungens nya restaurang

På fredag öppnar Taket – Johannes Soners sjunde restaurang i Linköping. Och åttan är redan på gång.

Cocktails är den ena specialiteten på Johannes Soners nya restaurang Taket. Hamburgare är den andra.

Cocktails är den ena specialiteten på Johannes Soners nya restaurang Taket. Hamburgare är den andra.

Foto: Åke Alvin

Linköping2016-10-05 18:10

Taket – som mycket riktigt ligger på taket till restaurang 1854 – har redan varit igång ett par kvällar, med inbjuden provpublik.

– Det gäller att testa alla rutiner så att de funkar perfekt när vi väl öppnar på riktigt, säger Soner.

Taket har som ambition att bli stans bästa cocktailbar, med barmästaren David Hanumjan bakom disken. På menyn står hamburgare – vanliga hamburgare, oxfiléburgare, tonfiskburgare och vegetariska burgare. Och så ett närmast oöverskådligt utbud av såser, toppings och tillbehör.

– Det kan låta enkelt med hamburgare, men det är det faktiskt inte om det ska bli riktigt bra. Vi har hållit på i ett och ett halvt år med att få fram det perfekta brödet och i ett år med att jobba fram köttfärsen. Högrev, bringa och talg innehåller den, berättar Soner.

Cocktails och hamburgare – passar det ihop?

– Det kan det absolut göra, men vi har förstås öl, vin och läsk också. Inspirationen till Taket har jag hämtat från New York, både genom egna resor och på andra sätt, berättar Soner.

Johannes Soner driver nu Storan, Storans uteservering, Malt & Humle, Johannes Kök, Innergården, 1854 och Taket. Siktet är redan inställt på nästa restaurang, en systerkrog till Johannes Kök. Det projektet förutsätter en tunnel till ett hus på andra sidan Innergården där ett gemensamt kök ska byggas.

– Vi börjar gräva om några veckor. Det är Linköpings äldsta gata så vi måste förstås koppla in arkeologerna, berättar Johannes Soner.

Och när den restaurangen är klar ..?

– Då får det nog räcka. Åtta restauranger känns lagom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om