Nu ska det bli slut på ojämställdhet i Linköping

Hur mycket finns jämställdhetsperspektivet med när beslut ska tas i olika frågor i kommunen?

Foto: Katarina Hydén

Linköping2016-03-13 18:00

Ja, det är frågan. Har inte det perspektivet funnits med tidigare så ska det i alla fall – förhoppningsvis – snart bli bättre. Efter att Linköpings kommun har undertecknat den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan män och kvinnor, den så kallade CEMR-deklarationen så genomförs nu en utbildning för politikerna i de olika nämnderna.

Äldrenämnden är en av dem och ordförande Eva Lindh (S) är positiv.

– Det handlar inte bara om att besluta, utan också att följa upp besluten ur ett jämställdhetsperspektiv så att vi kan upptäcka om det faktiskt blir jämlikt mellan män och kvinnor.

Vad som är jämlikt i beslut kan vara svårt att avgöra, menar hon. Men tar som exempel HVB-hem (vård för hem och boende).

För några år sedan visade en undersökning att pojkar fick bättre vård på sådana ställen än flickor. Vården var helt enkelt anpassad efter pojkar. Det handlar också om detta, som ofta diskuteras, att man har olika förväntningar manligt och kvinnligt beteende.

Vissa kommuner har också infört jämlik snöröjning, vilket innebär att gator kanske inte alltid är förstaprioritet när snösvängen ska ut. Istället röjs så att trottoarer och cykelbanor som blir av med snön först.

Att ha könsuppdelad statistik är ett annat sätt att direkt hitta ojämlikheter, enligt omsorgsdirektör Peder Ellison

– Vi vet att män i dag får två timmar mer hemtjänst än kvinnor. Generellt sett i Linköping, säger han.

Eva Lindh hoppas att utbildningsinsatser av det här slaget kan göras med jämna mellan så att alla i beslutsfattande ställning anpassar besluten efter jämställdhetsprinciper. Men också att alla blir medvetna om vilka konsekvenser det kan få när man fattat ojämlika beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om