Det här med skolgympa några timmar i veckan räcker inte. Det konstaterade Alliansen i en motion i höstas. I den föreslås att någon form av fysisk aktivitet ska finnas på schemat varenda skoldag. De tre motionärerna, Catharina Rosencrantz (M), Lars Vikinge (C) och Liselotte Fager (KD) hänvisade i sin motion till forskning som visar att elever som är fysiskt aktiva inte bara är friskare utan de presterar också bättre i skolan. Framförallt gällde det pojkarnas resultat. Idrottande pojkar presterar lika bra som flickor, något som inte gäller för pojkars skolresultat generellt. Ytterligare en positiv effekt av mycket fysisk aktivitet på schemat blev att bråk och mobbning minskade.
Utbildningskontoret gillar idén och ska nu – förutsatt att kommunstyrelsen säger ja – hitta en strategi som ska hjälpa Linköpings alla rektorer att hitta sätt att öka elevernas fysiska aktivitet under skoltid.
Ämnet Idrott och hälsa har undersökts och det framgår att även om alla vuxna verkar övertygade om motionens betydelse för hälsan så är inte alla elever helt övertygade.
Trots att perspektivet egentligen handlar om hälsa hela livet upplever eleverna en press att prestera här och nu, skriver högsta kommunledningen i underlaget till beslutet. Risken med det, konstaterar man, är att de eleverna som inte prestationsinriktade kanske inte alls anammar den hälsosamma livsstil som skolämnet egentligen var till för.
Dessutom – vilket inte är helt förvånande – är det fortfarande pojkars intresse som väger tyngre och att pojkar i högre utsträckning än flickor påverkar innehållet i undervisningen. Det i sin tur kan påverka intresset för att över huvud taget närvara under lektionerna.
Om eleverna själva får välja så vill de ha allt från varierad undervisning till – det som borde vara självklart – lärare som ser alla elever. Till det kommer önskemål om mera modern undervisning i dans exempelvis. Inte så mycket polka, men mer streetdance, typ. Trygghet i undervisningen och mindre prestationstänkande är andra önskemål från eleverna.
Det förekommer självklart en lång rad aktiviteter på många av Linköpings alla skolor. Men vissa skolor är bättre än andra.
I motionen framgår att "motionärerna" hyser oro för att barn, som aldrig fått chansen att idrotta som barn, kan få svårt att ändra sina levnadsvanor i vuxen ålder och därmed riskera en sämre hälsa.
De skriver: "Här spelar skolan en viktig roll för att kompensera de barn och ungdomar som inte har egna förebilder."