Nu ska läkemedlen inte nå Stångån

Hjärtmediciner, antidepressiva preparat och p-piller. Nu ska resterna bort från Linköpings avloppsvatten.

Nu inleds arbetet med den  nya läkemedelsreningsanläggningen som ska vara färdig våren 2017.

Nu inleds arbetet med den nya läkemedelsreningsanläggningen som ska vara färdig våren 2017.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2016-10-15 15:03

Läkemedlen vi stoppar i oss går i princip rakt igenom kroppen och försvinner ut i toaletten. Men de stannar tyvärr inte på reningsverken, utan landar i Stångån eftersom det inte funnits teknik för att komma åt läkemedelsrester. Fast nu ska det bli bättring. På fredagen tog Tekniska verken första spadtaget till en ny storskalig och permanent anläggning. Det är en så kallad reaktor, som allt avloppsvatten på reningsverket ska passera. Där angrips läkemedelsresterna med ozongas.

– Ozonet har en oxiderande effekt som får de starka molekylkedjorna i läkemedlen att brytas sönder. Sedan kan de tas om hand av andra steg i reningsanläggningen. Ozonet är farligt för människor men vi har ett slutet system och ser till att gasen förbrukas i processen, säger Anna Löfsen affärsområdeschef för vatten och avlopp på Tekniska verken.

Nu har man drivit en testanläggning under en tid och sett att läkemedlen faktiskt bryts ner. Det finns uppskattningsvis över 1 000 preparat att ta hänsyn till och man har inte testat alla. Men resultaten på några av de vanligaste har varit mycket goda.

– Vi räknar med att kunna ta bort mellan 70 och 90 procent av läkemedlen som vi känner till, säger Anna Löfsén.

Detta är viktigt på många sätt. Flera undersökningar visar att vattenlevande djur och organismer får i sig en cocktail av könshormoner, smärtstillande och antidepressiva preparat. Koncentrationen är i vissa fall så hög att den kan ha en farmakologisk effekt på exempelvis fiskar.

– Det här är ett stort problem i Sverige, men det är ett ännu större problem i andra läkemedelsproducerande länder som Indien och Kina. Därför finns en väldigt stor potential i den här tekniken, säger Tekniska verkens styrelseordförande Nils Hillerbrand (MP).

Anders Jonsson, vd för Tekniska verken, var stolt över den nya anläggningen.

– Det är ett resultat av den kunskap som finns hos Tekniska verkens ingenjörer och tekniker. Anläggningen kommer utöka våra driftskostnader med två miljoner, men det är den ordinarie personalen som ska driva den.

Intresset är också stort från andra kommuner:

– Det finns liknande anläggningar i mindre skala på andra ställen. Men våra ingenjörer har utvecklat den här och vi märker att man följer vårt arbete med stort intresse, tillägger Anders Jonsson.

Den nya läkemedelsreningsanläggningen kommer att stå färdig under våren 2017.

EU-projekt

För att minska spridningen av läkemedel till vattenmiljön samarbetar Tekniska verken med länsstyrelsen samt tio andra partners runt Östersjön. Bland annat har man ansökt om projektmedel från EU. Målet är att identifiera och minska utsläppen från de viktigaste källorna, samt att testa och utvärdera nya reningstekniker vid avloppsreningsverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om