Redaktionschef Christer Kustviks krönika i lördagens Corren väckte reaktioner hos både läsare och politiker. Kustvik lyfte då Glyttingebadet som ett obefintligt alternativ, men bra exempel på bristen på badmöjligheter för ungdomar i Linköpings ytterområden. Han skrev att kommunen borde ta sitt ansvar och se till att det finns ett värdigt bad även i deras del av stan.
(MP) delar frustrationen. De har tidigare försökt kommunicera att det är en viktig fråga. Så sent som förra sommaren lade Nils Hillerbrand och Effat Mirsafdari en motion om att bygga ett nytt Glyttingebad , i närheten av det gamla. I förslaget ingick också att ta tillvara lokala förmågor vid byggandet och driften av den nya anläggningen.
Nu är det (S) tur att driva frågan vidare.
– Anledningen till att vi lämnade in förslaget är att det är ont om bad för ungdomar, säger Ellen Aguirre (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
I motionen presenteras två förslag, att Tinnerbäcksbadet rustas upp samt att det byggs en ersättningsanläggning för Glyttingebadet. Tidigare försök att kommunicera med ansvariga där har misslyckats, enligt Aguirre.
Förutom att det är för få badplatser i kommunen menar hon att det för människor i förorterna även kan vara svårt att åka in till stan och bada.
– Vi vet att den mentala resan till badhuset är längre än den fysiska resan.
Ett nytt utomhusbad skulle inte bara resultera i en roligare fritid, menar (S) vidare. Det skulle även kunna hjälpa fler barn till simkunnighet.
Hur resonerar ni om ni får mothugg, att det inte är någon idé att utreda ett nytt bad på grund av den nya simhallen?
– Vi måste sprida investeringarna i stan. Det måste hända saker även i andra stadsdelar. Det gäller att se ett socialt sammanhang och vad man kan få ut av det, säger Ellen Aguirre.
Lars Vikinge (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden säger att frågan tidigare kommunicerats med allianspartierna och att de flesta är positiva till själva utredningen.
– Jag utgår ifrån att det blir ett positivt beslut i nämnden.
Samtidigt poängterar han att det är en lång väg till ett nytt bad och att investeringen av en ny simhall kan slå undan möjligheten till en ny anläggning utanför stan.
Lars Vikinge håller med om att ett bad i Ryd/Skäggetorp skulle vara angeläget för dem som bor där. Samtidigt har han fått höra att han kapitulerar genom att tänka i de banorna.
– Det är sant, men man kan inte bara använda piskor på människor som känner osäkerhet och otrygghet. Att inte ta sig in till stan handlar inte om lathet, bara om utsatthet.
Utöver badfrågan anser Vikinge att det finns många viktiga områden som måste prioriteras så snabbt som möjligt i en kommun som bara växer; bostäder, utbildning och jobb.
– Det krävs åtskilliga investeringar för att kunna möta tillväxten och det gör mig djupt frustrerad att det pillas i en massa frågor. Det är inte snack om att vi inte ska ta emot nyanlända, men det kostar pengar här och nu och vi måste se allt som en investering.