Nu vårdas brännskadade lättare

Mindre risk att patienter får infektioner, och fler som kan vårdas utan att bli inlagda. Nya brännskadecentrum är invigt på Universitetssjukhuset.

Inga hinder. Nu är nya brännskadecentrum redo att ta emot patienter. De nya lokalerna invigdes på måndagen av professor Folke Sjöberg.

Inga hinder. Nu är nya brännskadecentrum redo att ta emot patienter. De nya lokalerna invigdes på måndagen av professor Folke Sjöberg.

Foto: Robin Fornas

Linköping2015-10-26 20:46

ÖSTERGÖTLAND

– Jag är stolt och glad och jag tror att patienterna också kommer att märka att våra nya lokaler är så mycket bättre, säger verksamhetschef Thomas Hansson.

Nu blir vården ännu bättre på den redan internationellt välkända avdelningen, som är den ena av landets två riksenheter för vård av brännskador.

I flera år har hand- och plastikkirurgiska avdelningen och brännskadevården väntat på flytten sedan den beslutades. På måndagen invigdes det nya brännskadecentrum som nu rymmer en riktig mottagning, enskilda vårdrum för patienter som måste läggas in, ett forskningsrum för att hålla tät kontakt mellan universitetet och den kliniska vården, och en stor poliklinisk del så att patienter i större utsträckning kan komma för att få vård men återvända till sina hem utan att behöva vara inlagda.

Vid invigningen trängdes anställda vid avdelningen med personal från andra delar av sjukhuset och universitetet och före detta kollegor som var nyfikna.

En av nuvarande medarbetare är Ingmarie Jarnhed och hon var märkbart nöjd med att inflyttningen äntligen blivit verklighet.

– Det blir mycket smidigare nu att vårda patienterna, säger hon.

Projektledaren för flytten, professor Folke Sjöberg, sa i sitt invigningstal att den låga personalomsättningen bidragit till att svetsa samman medarbetarna och forma den högkvalificerade vården på avdelningen.

Redan på 1960-talet började man framgångsrikt behandla brännskadade patienter i Linköping. Sedan 1990-talet är vårdmetoderna internationellt hyllade.

Svårt brännskadade vårdas

Varje år vårdas runt 100 patienter med olika grader av brännskador på Universitetssjukhuset i Linköping. År 2010 beslutades i svensk sjukvård att bara två platser i landet ska ta emot brännskadade, Linköping är en av dem och Uppsala den andra.

Därtill kommer cirka 5 000 patienter med remisser för hand- och plastikvård till avdelningen.

Vårdpersonalen hämtar inspiration och erfarenhet från bland annat USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om