Ny app förenklar jobbsökandet

Om artificiell intelligens sköter rekryteringen kan man undvika diskriminering. Det fick LHC-stjärnan Mattias Weinhandl att investera i startup-företaget Wopify.

Wopify. Henric Carlsson, Arif Bangash, Jimmy Larsson och Fahrim Shirinzade.

Wopify. Henric Carlsson, Arif Bangash, Jimmy Larsson och Fahrim Shirinzade.

Foto: Easything Media - Jesper Adamsson

Linköping2017-11-12 07:00

Företaget har sin bas i Västerås och har rönt framgångar på bara ett par år. Tjänsten Wopify bygger på artificiell intelligens, en mjukvara som samlar information om den arbetssökande på exempelvis det digitala nätverket Linkedin, men i framtiden planerar man också för att kunna samla information på sociala medier. Tjänsten riktar sig både till jobbsökande och till arbetsgivare.

– Tjänsten kan sedan analysera informationen, bedöma vad som skulle passa den arbetssökande och ta fram tänkbara jobbannonser, säger Fahrim Shirinzade, medgrundare och vd på Wopify.

Fördelen är att man då inte behöver skräddarsy varje enskild ansökan eftersom användaren redan har en profil i Wopifys app.

– Det här kan spara cirka 60 procent av tidsåtgången vid en rekrytering, något vi har testat med ett större rekryteringsbolag. Den tidsbesparingen är också förklaringen till att många intresserar sig för vår idé, säger Jimmy Larsson, medgrundare.

Den artificiella intelligensen tar även bort annat grus i maskineriet, som olika fördomar:

– Du slipper att bli bedömd utifrån ditt namn eller ditt kön eller andra fördomar, eftersom den artificiella intelligensen prioriterar kompetens. Det är väldigt mycket känslor inblandade när man fattar beslut inom rekrytering.

Att samla in information från sociala medier ingår i det framtida utvecklingsarbetet.

– Säg att du är ekonom och söker jobb. Sedan visar det sig att du gillar bilar på sociala medier som Facebook. Då kanske du får fram en jobbannons på Volvo som ett av förslagen i stället för massor av andra jobb inom samma område. Vår tjänst kan sortera detta och annan information på bara några millisekunder, säger Jimmy Larsson.

Ser ni inga problem med användarnas personliga integritet om ni dokumenterar internetvanor som gillningar?

– Det kommer att behövas medgivande från användaren. Vår tjänst innehåller ett grunderbjudande, det är kompetens, erfarenheter, olika färdigheter och mycket mer, som går först. Ju mer du använder tjänsten, ju mer kan vi skräddarsy alla jobbannonser och lära känna dig bättre, lite som en personlig jobbcoach. Appen kan med hjälp av information från användaren ge förslag på jobb som man inte trodde sig passa för, exempelvis genom att samla information om var användarens bekanta jobbar. Om du känner många på ett företag ökar kanske chansen att du ska trivas där, säger Fahrim Shirinzade.

– Vi följer Personuppgiftslagen (PuL) och jobbar nu med den nya EU-lagstiftningen kring dataskydd, GPDR, som träder i kraft nästa år, tillägger han.

Det var under ett event i hemstaden Västerås, där representanter från Science Mjärdevi park i Linköping föreläste som grundarna fick höra om tidigare elithockespelaren Mattias Weinhandl. Den kontakten ledde till att Weinhandl deltog i företagets senaste investeringsrunda, där man tog in en miljon kronor. Christian Rajter, tidigare vd för ett känt spelbolag, var också en av investerarna.

– Jag är aktiv med investeringar i startup-bolag. Jag intresserade mig för personerna i bolaget, och idén att kompetens ska gå före kön och bakgrund, säger Mattias Weinhandl.

Wopifygrundrarna säger att intresset för bolaget har varit stort.

– Vi har cirka 200 bolag som nu använder Wopifys betaversion och ett avtal med kommunerna i Västmanland som går i gång i mitten av november, säger Fahrim Shirinzade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!