Ny bar- och serveringskurs på Ljunkan

I mitten av januari startar en specialutbildning för bartendrar och servitörer i Linköping.

Linköping2015-11-26 08:00

Bakom satsningen står Nulink och kommunens utbildningsförvaltning i samarbete med lokala krögare.

– Det finns ett behov av utbildad personal, dels eftersom det öppnat många nya restauranger i stan, och dels eftersom det ställs allt fler krav på dem som jobbar i branschen. Det handlar om att klara arbetet praktiskt, men också om att veta hur man bemöter gästerna på rätt sätt, säger Johannes Soner.

Han leder restaurangkoncernen S8 Gruppen – som bland annat innefattar Malt och humle, Storan, 1854 och Johannes kök – och har tidigare ordnat en liknande kurs i egen regi. Tillsammans med Harrys, Riva och BK Living Room ingår nu S8 Gruppen i satsningen.

Den nya vuxenutbildningen, med tolv platser, är en del av restaurangskolan på Anders Ljungstedts gymnasium och har två inriktningar, bar och servering. Service, bemötande och ansvarsfull hantering av alkohol är några av ämnena. Teori blandas med praktik på restauranger och i barer. Extra stor vikt läggs vid social kompetens och förmågan att göra gästernas besök till något extra.

Hur ska perfekta servitörer och bartendrar vara?

– Vad ska jag säga, den frågan är så svår . . . Det är viktigt att kunna ta en gäst på rätt sätt, även om den har haft en dålig dag och låter allt gå ut över personalen. Man ska också förstå det koncept som finns just där man jobbar. Dagens bartendrar är närmast att likna vid kockar, de ska förstå smaker och få fram dem på ett helt annat sätt än för kanske tio år sedan. Det är som natt och dag, säger Johannes Soner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om