Det visar en utvärdering av metoden som pågår inom ramen för det Nationella självskadeprojektet. Till den utvecklas en app i syfte att behandlingen ska bli lättillgänglig för ungdomar.
Hanna Sahlin berättade om metoden som kallas Erita på ett seminarium under Bup-kongressen i Linköping igår där också Maria Zetterqvist från Bup i Linköping redogjorde för hur vanligt självskadebeteende bland ungdomar är. Cirka 40 procent av alla ungdomar har någon gång prövat, om än väldigt lindriga försök räknats med. Ungdomarna måste tas på allvar, underströk hon. Att skada sig själv fyller en funktion och att ta reda på den är nyckeln till behandlingen. Skadar man sig själv för att stå ut med en outhärdlig ångest eller frustration eller gör man det för att ta reda på om man överhuvudtaget kan känna något?
– Vi kan inte veta vad vi ska göra förrän vi vet funktionen, höll Hanna Sahlin med om.
När den är kartlagd kan ungdomen med hjälp av den internetbaserade metoden, Erita, lära sig mer om känslor, göra sig medveten om dem, lära sig kontrollera dem och att i vissa lägen kunna stå ut med dem och till sist bestämma sig för vad man vill fylla sitt liv med istället.