Han är omsorgsnämndens ordförande och mycket nöjd med att kammarrätten ger kommunen prövningstillstånd för en tidigare dom, riktad mot Linköpingsmodellen.
Linköpingsmodellen går ut på att personer som har missbruksproblem kan få hjälp utan formella beslut från socialförvaltningen. St Larsmottagningen erbjuder bland annat anhörigstöd, 12-stegsgreupp och haschavvänjningsprogram.
Det här gillar inte Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som också har stoppat kommunens möjligheter att utan beslut erbjuda visst bistånd till äldre invånare. I det fallet beviljades inte prövningstillstånd.
IVO har alltså också stoppat St Larsmottagningens stöd och program.
– Sluta erbjuda missbrukarvård utan biståndsbeslut, dundrade IVO och 18 oktober kom förvaltningsrättens dom till stöd för denna inställning.
Linköpings kommun överklagade domen och nu har kammarrätten gett prövningstillstånd. Det innebär att det ursprungliga beslutet om att stoppa den lättillgängliga missbruksvården inte gäller förrän kammarrätten avgjort frågan.
– Rättstillämpningen från Inspektionen för vård och omsorg är omodern, säger Daniel Andersson.
– Den tillåter oss inte att använda resurserna så att de gör störst nytta. Kammarrättens beslut ger oss hopp om att vi även i framtiden kan ge stöd utifrån människors behov. Det är som effektivast om vi kan erbjuda människor stöd när de är som mest motiverade att förändra sina liv.
Låga trösklar in i vården gör så att fler vågar söka sig till socialtjänsten, menar han.
– Det gör att livet kan bli bättre både för dem själva och deras närstående, säger Daniel Andersson.
Linköpings kommun har efterlyst lagändringar hos socialdepartementet för att göra det möjligt för kommuner att fortsätta arbetet med en lättillgänglig socialtjänst. En sådan stämmer överens med samhällets utveckling i övrigt, menar kommunen, där enskilda människors inflytande och valmöjligheter får växande utrymme.