I går plogades isen så att man ska kunna åka skridsko mellan Malfors och Borensberg. Avtalet om plogning på Göta kanal kan komma att förlängas, men kommunen vågar sig inte på att göra i ordning några sjöisar
I helgen myllrade Göta kanal av skridskoåkare som utnyttjade att isen var plogad efter Göta kanalrännet. Långfärdskridsko är en snabbt växande sport som lockar människor i alla åldrar, från barnfamiljer till pensionärer.
Eftersom sjöisarna långt ifrån alltid är säkra eller åkbara är det alltfler som efterfrågar plogade banor på naturis. Och sedan tre år tillbaka finns det ett avtal mellan Göta kanalbolaget och Linköpings och Motala kommun om att ploga kanalen så att allmänheten kan åka skridsko där.
Isen måste vara tillräckligt tjock för att man ska kunna köra med plogfordon, och de gångna vintrarna har det inte varit möjligt vid så många tillfällen. I går åkte dock kanalbolagets personal ut med sina fyrhjulingar för att ploga sträckan Malfors--Borensberg. Förhoppningsvis går det därmed att åka även kommande helg.
Avtalet mellan Göta kanalbolaget och kommunerna löper ut den siste februari. Men kanske blir det en förlängning.
-- Om kanalbolaget vill diskutera en fortsättning så är vi positiva, säger Kurt Franzén på kultur- och fritidsnämnden.
Men några plogade banor på sjöisar blir det inte. Den frågan är redan utredd, och det anses för riskfyllt.
-- Om det skulle hända en isolycka på en bana som vi har plogat så är det kommunen som har ansvaret. Vi kan inte ta på oss ett sådant ansvar, säger Kurt Franzén.
I Stockholm resonerar man annorlunda. Där har man plogat sjöisar varje vinter i mer än 20 år. Det finns just nu mellan 25--30 plogade banor i Stockholmsområdet.
-- På Norrviken har vi just nu fyra plogade banor, den kortaste är 3,5 och den längsta 14 kilometer. En fin helg kan vi ha 10 000 åkare här, berättar Freddie Cristvall, driftschef för idrottsanläggningarna i Sollentuna kommun.
Han berättar att de inte bara plogar bort snön utan även hyvlar isen för att den ska bli jämn och njutbar att åka på.
Enligt honom är ansvarsfrågan kristallklar.
-- Människor åker på sjöisar på egen risk. Men vi bidrar till säkerheten genom att förmedla information om isen på anslagstavlor och i telefonsvarare.
På Linköpings kommun anser man att det är kanalbolaget som bär ansvaret om någon skulle gå ner sig i anslutning till den plogade banan på Göta kanal. Det är därför man har vågat sig på att ingå ett avtal.
Kanaldirektör Claes-Göran Österlund ser inte ansvarsfrågan som något hinder för att fortsätta ploga kanalen om vintrarna.
-- Vi kör så länge isen bär våra fordon och det går att få fram åkbar is. När isen blir osäker så informerar vi om det på vår hemsida och med annonser i Corren, säger han.