Ny kartläggning kring hot välkomnas

Hårdare straff för dem som hotar journalister och anställda inom rättsväsende och myndigheter. Det vill demokratiminister Birgitta Ohlsson ha. Nu har regeringen bestämt att hoten ska kartläggas.

Hotet mot journalister är också ett hot mot det öppna samtalet, menar Correns chefredaktör Charlotta Friborg.

Hotet mot journalister är också ett hot mot det öppna samtalet, menar Correns chefredaktör Charlotta Friborg.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2014-09-10 15:00

Birgitta Ohlsson nämner Östgöta Correspondenten som exempel i en intervju med Sveriges radio. Hon tar upp hoten mot chefredaktör Charlotta Friborgs personal efter att tidningen i fjol berättat om ett knarkbeslag med kopplingar till organiserad brottslighet.

"Det är ju inte bara hot mot en enskild individ utan hot mot demokratin och samhället. Därför måste man ha en skarpare lagstiftning för att stoppa den här formen av överträdelser".

Birgitta Ohlsson uppger att hon följt många tidningsredaktioner under de senaste åren och sett hur journalister idkar självcensur. Och var tredje åklagare utsätts för hot, våld och trakasserier.

Nu ska Brottsförebyggande rådet (Brå) göra en kunskapssammanfattning av tidigare genomförda undersökningar som rör hot mot politiker, poliser och journalister. Någon sådan finns inte i dag och den ska ligga till grund för att kunna stötta fler yrkesgrupper inom demokratins tjänst.

– Vi ska samla kunskapen, analysera den och ta fram både förebyggande insatser och goda exempel på vad som redan gjorts och vad som kan bli bättre, säger Sanna Wallin, utredare på Brå.

Correns chefredaktör Charlotta Friborg anser att hotet mot journalister också är ett hot mot det öppna samtalet. Det är när människor hotas i sin yrkesroll som det krävs hårdare straff, menar hon.

– Brotten är egentligen ett övergrepp mot våra läsare och tittare.

Hur såg hotbilden mot journalister ut för cirka tio år sedan?

– Vi har nog alltid varit utsatta för enskilda personers åsikter om bevakningen, i synnerhet sportjournalister har råkat ut för detta i alla tider. Men det vi märker nu är ett betydligt hårdare klimat från politiska- och religiösa extremister samt ifrån kriminella gäng.

Hur har du som chefredaktör hanterat hoten?

– Vi har valt att vara öppna och berätta om dem och hur vi utsatts för försök att påverkas, att inte publicera material. Jag har också försökt att ha en öppen dialog med medarbetarna där vi tillsammans kunnat lufta vår oro. Vi har även berättat om vad som görs för att skärpa säkerheten kring de anställda.

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, representant för de publicistiska medieföretagen, meddelade på onsdagen att hon välkomnar en skärpt lagstiftning.

"Det här är oerhört glädjande. Utgivarna har gjort två undersökningar under senaste halvåret för att undersöka hot mot journalister, vilka visade skrämmande resultat. Vi krävde redan den 30 juni att straffvärdet för hot mot journalister måste kartläggas. Vi ska även uppvakta regeringen efter valet med våra rapporter".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om