Uppehållstillståndet är bara början på livet i Sverige. På Orbis får ensamkommande ungdomar mellan 18 och 25 år möjlighet att träffas och få hjälp vidare in i samhället. Det handlar om stöd för att söka jobb och bostad; läxhjälp och socialt stöd.
– Huvudsyftet är att slussa ut ungdomarna i samhället, säger Regina Järvihari, en av sju anställda på Orbis.
De som är mellan 18 och 20 år och har fått uppehållstillstånd bor i egen eller delad lägenhet, till exempel i rum i det tidigare hotellet i Skäggetorp eller i en tidigare leklada i Lambohov. Där kan de få boendestöd ett par timmar i veckan.
Därtill kommer nu Orbis som drivs av Leanlink, Råd & Stöd, på uppdrag av Omsorgsnämnden. Här är tanken att föreningar, myndigheter och olika organisationer ska samverka för att hjälpa ungdomarna vidare ut i arbets- och föreningsliv och dessutom ge kontakter med svenskar.
På fredagen förrättade Daniel Andersson (L) den högtidliga invigningen och fick därvid för första gången klippa band sedan han blev kommunalråd och ordförande i omsorgsnämnden för tre år sedan.
Hans egen morfar kom som invandrande 16-åring till Sverige från Finland för många år sedan.
– Han hade en resa att göra för att komma in i samhället, säger Daniel Andersson, men i dag ställs det så mycket större krav på den som ska integreras. Orbis fyller ett behov för dem som ska påbörja sin etablering på riktigt.
Hur är det med dem som INTE har fått uppehållstillstånd, men har fyllt 18 år?
– Dem är Migrationsverket ansvariga för, inte kommunen, säger Daniel Andersson.
Linköpings kommun har dock beslutat att de ska få bo kvar i kommunen också efter 18-årsdagen om de går i gymnasieskolan och fortfarande inte har fått sin asylansökan prövad, påpekar Elisabeth Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden.
De som omfattas av den möjligheten är dock inte så många. Då finns det fler 18-åringar som redan har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd – och väntar på att deras överklagande ska bli behandlat. Men de ingår inte i Orbis målgrupp.
– Nej, de är Migrationsverkets ansvar, säger Daniel Andersson.
– Det är ungefär 40 ungdomar som är målgrupp för detta stödcentrum just nu.
Han tror att det kommer att bli dubbelt så många på ganska kort tid, allt fler av dem som kom i den stora vågen av ensamkommande för ett par år sedan passerar ju sin 18-årsdag.
– Det finns inte liknande samlingsplatser på särskilt många ställen i landet. Det är bra att vi har möjligheten i Linköping.