Ingen annan maträtt får det att vattnas i munnen på östgötar så som riktigt frasiga raggmunkar, enligt Louise Alenbrand, projektledare för Maten i Centrum & Östgötamat.
I samband med helgens stora matmässa i Linköping korades raggmunk inte bara till Östergötlands landskapsrätt utan nu kallas raggmunk till och med för östgötsk nationalrätt.
- Det ska inte råda någon tvekan längre. Vi har en gång för alla valt att sätta ned foten och bestämt att raggmunk är vår östgötska nationalrätt inför hela landet.
- Dels för att östgötarna älskar raggmunk. Dels för att vi är stora producenter av både potatis och fläsk här i länet, vilket inte är så känt ens för östgötarna själva. Sedan är det så härligt att säga "oaggmunk" på östgötska!
Men är inte grönärtsoppa östgötska landskapsrätt sedan länge?
- Ingen utbrister "Å, vad gott" när de hör talas om grönärtsoppa, som de flesta gör med raggmunkar. När restaurangerna serverar raggmunk är det fullsatt. Det är en rätt som vi ätit i Östergötland sedan 1800-talet, så det finns även historiska skäl till att stanna för raggmunk.
Louise Alenbrand presenterade den nyutsedda östgötska nationalrätten tillsammans med Inga Wallenquist, tidigare matjournalist på Corren och medförfattare till boken "Östgötamat", som i dagarna kommer ut i en andra upplaga.
I samband med matmässan arrangerar Svenska kockars förening också tävlingen om Årets östgötakock. Fyra kockar turas under lördagen om att laga var sin förrätt och varmrätt för sex personer. Var och en får totalt 3,5 timmar på sig.
Rätterna ska bygga på lokala råvaror där rödbetor, spenat, King Edvard-potatis, lammstek och nötbog måste finnas med som ingredienser.
- Ett syfte med kocktävlingen är att puffa för lokala råvaror, som utnyttjas alldeles för litet, säger tävlingsledaren Thomas Collin från Åtvidabergs hotell.
Ett tiotal kockar i länet tog chansen att anmäla sig till tävlingen genom att skicka in en meny. Föreningen Östgötamat har valt ut fyra att tävla.
Dessa är Mikaela Andersson från Hotell Stallet, Ingmar Lindström från Gryts Varv Hotell&Konferens, Thomas Abrahamsson från Hagdahls kök och Tony Gustavsson från Maurizbergs slott.
Tävlingen arrangeras för fjärde året med förra årets vinnare Niklas Helsson från Gryts varv som juryordförande. Fem personer ska provsmaka maten och inte förrän sent på lördagskvällen har juryn utsett 2008 års östgötakock.