Ny port öppnas – "som för tusen år sedan"

Redan vid porten står det klart att kyrkan inte är sig lik. Vi går in från söder precis som för mer än tusen år sedan, när stenkyrkan stod klar. Dörren mot St Larsgatan är stängd.

Arkitekten. Per Rydberg är mannen bakom kyrkorenoveringen och han har särskilt fokuserat på ljuset.

Arkitekten. Per Rydberg är mannen bakom kyrkorenoveringen och han har särskilt fokuserat på ljuset.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2016-11-22 18:13

Inne i kyrkan finns förstås en del välbekanta inslag kvar: korväggen av 50 ton marmor och en symbolisk Kristusbild, golvet av grönskiftande kolmårdsmarmor, predikstolen och de flesta kyrkbänkarna.

Fast de nedersta bänkarna är borta för att ge plats åt ett öppet torg, utrymme för utställningar och samlingar. Rakt fram har den norra porten helt ersatts av ett nytt kyrkfönster, prytt med ett fotomontage. Där innanför står den medeltida dopfunten, en rejäl sak som rymmer mycket vatten.

– Där skulle hela barnet kunna rymmas, säger församlingsherde Göran Rehnström, om någon skulle önska den sortens dop.

Hela läktaren har fått växa till sig. Bakom glasväggen ryms en församlingssal, samtalsrum, kök och andra utrymmen. Ett par olika trappor leder upp till orgelläktaren, och bakom den finns ännu mer utrymmen för körerna och prästen.

– Inuti är kyrkan en 15 meter bred kåk och börjar man inreda den riskerar man att det blir väldigt mörkt, säger arkitekten Per Rydberg. Därför har jag försökt tänka ut saker som ska låta ljuset komma in.

Kring fönstren finns schakt för att släppa in ljus, både till den övre våningen och till den nedre.

– Det blir som en ljusgård utanför vaktis, sakristian och samtalsrummet, säger Per Rydberg. Färgsättningen är också ljus: vitt, grågrönt, trädetaljer.

Sakristian finns alltså numera vid sidan om orgelläktaren. Prästens gamla rum bakom altaret når man genom en öppning som höggs upp i kyrkans mur för över hundra år sedan och här får Diakonicentrum sina lokaler.

– Verksamheten är en resurs för hela staden, säger Göran Rehnström, och det ska vara lätt att hitta in. Diakonicentrums arbete kommer att utvecklas på olika sätt.

De stora altartavlorna från förr, målade av Pehr Hörberg, har nu fått plats uppe på orgelläktaren, och de mindre tavlorna av Krouthen som prydde kortaket kan beskådas i rummen uppe på läktaren.

Hela ombyggnaden är en efterlängtad utveckling av St Larskyrkan. Ett par olika tidigare tillbyggnadsförslag förkastades innan det här blev lösningen: att inrymma det sociala och diakonala rummet inne i kyrkan, tillsammans med gudstjänstens, historiens och kulturens rum.

– Flexibilitet är ett nyckelord, säger Göran Rehnström. Kyrkan rymmer lika många om vi möblerar torget. Här får vi plats för våra olika användningsområden.

På söndag väntar högtidlig invigningsmässa med biskop Martin Modéus, Göran Rehnström, församlingens körer och Östgöta brasskvintett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om