Ny second hand-butik i Linköping

Hyr ett skåp i en lokal, ställ ut dina prylar och sätt priserna. Försäljningen sköter butiken åt dig. Det är konceptet för den nya second hand-butiken som öppnar i Tornby vid månadsskiftet september-oktober.

Satsar. "Vi räknar med att det är kö vid premiären", säger Jonas Stenberg, en av de två ägarna till Bakfickan.

Satsar. "Vi räknar med att det är kö vid premiären", säger Jonas Stenberg, en av de två ägarna till Bakfickan.

Foto: Oscar Petré

Linköping2017-09-16 10:00

– Idén är jäkligt enkel, lite som Blocket fast i fysisk form. Säljarna slipper demonstrera produkten och slipper folk som prutar, säger Jonas Stenberg, en av de två ägarna till Bakfickan, Linköpings nya second hand-butik.

Idén kommer enligt Jonas Stenberg ursprungligen från Finland, men inredningen är tagen från Nyköping.

– Min kompis hade en fastighet som stod tom och då körde han det här konceptet. Lokalen låg lite bakom allt, och han fick inte den lönsamhet som behövdes, så vi köpte loss det, säger han.

Skåp, det är gott om dem i den 520 kvadratmeter stora lokalen. 65 av de närmare 200 skåpen finns på övervåningen.

– Tyvärr hade han skruvat och limmat fast de här skåpen, så vi tvingades frakta allt uppmonterat, vilket var en pärs i sig. Men då lossnade varenda baksida på skåpen, så det har tagit världens tid att fixa. Det är ju trots allt 200 skåp. Och skåpen som står på övervåningen har vi fått lyfta upp eftersom de inte gick in i hissen. Det saknades tre centimeter, säger Jonas Stenberg.

Butiken fungerar som en mässhall där klienter kan sälja sina saker till en fast vecko- eller månadskostnad. Bokningen av skåp sker på hemsidan. Klienterna får sedan tillgång till EAN-koder till det som ska säljas. Dessa koder är kopplade till specifika skåp. På det sättet vet butiken vilket skåp varan kommer ifrån och vem som ska få pengarna för försäljningen. Veckokostnaden för att hyra ett skåp kommer ligga på 299 kronor plus en avgift för varje försäljning.

– Vi kommer ta tre procent i administrativa avgifter för den totala försäljningen eftersom det tillkommer säljkostnader för oss, säger Jonas Stenberg.

Någon tydlig målgrupp finns enligt Jonas Stenberg inte, då spridningen är stor bland både säljare och köpare.

– Vi vänder oss även till företagare. Det händer att företag kommer över stora partier och då kan det vara en bra lösning. Likaså e-handelsföretag som kan nå ut med sina varor på ett annat sätt, säger han.

Jonas Stenberg har Bakfickan vid sidan om sin heltidstjänst som it-koordinator. Den andre ägaren, Michael Munkholm jobbar som tatuerare.

– Han är en av få i det yrket som inte har en tatuering själv. Han tänkte göra en men sen fick han beslutsångest, så det blev aldrig något av det, berättar Jonas Stenberg.

Men ägarna själva kommer inte att arbeta i butiken. Istället kommer en heltidsanställd och flera timanställda att rekryteras.

Mycket av utbudet i butiken kommer att vara kläder, men det går i princip att sälja vad som helst. Som går in i skåpet alltså.

– Det finns vissa grejer som inte får säljas, till exempel pornografi och vapen, men det framgår i avtalet, säger Jonas Stenberg.

Lokalen ligger på Tornbyvägen, alldeles i närheten av Sky Hotel Linköping och Tornet.

– Det var ett jäkla sökande eftersom vi behövde så stor yta, men till slut hittade vi den här. Eventuellt ska de dra om järnvägen här. Så om kommunen ringer och säger att de ska dra järnvägen genom kåken måste vi ju ut. Därför har vi skrivit ett korttidskontrakt. Men vi tycker lokalen ligger väldigt bra så vi chansar!

I Tornby ligger redan tre second hand-butiker: Erikshjälpen, Stadsmissionen och Hjärta till hjärta.

Finns det inte tillräckligt många second hand-butiker i Linköping?

– Nej, alla har grejer att göra sig av med, så det är en bransch som aldrig kommer att dö ut, säger Jonas Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om