Den gamla skorstenen som varit i tjänst sedan 1978 revs på grund av rostangrepp och på onsdagen påbörjades arbetet med att montera den nya. Den ska ge samma synintryck som den befintliga och inte ändra stadsbilden.
Skorstenen består av två stålrör, ett inre och ett yttre. Det inre röret är det som leder rökgaserna uppåt och ska stå emot rökgasmiljön.
Den totala höjden är 61 meter med ytterpipan, som står på ett 7,5 meter högt fundament, på drygt 53 meter.
Per Salomonsson uppger att skorstenen monteras i två delar, varav den första väger 15 ton och den andra 17 ton.
– Arbetet tar två dagar. Den första delen kom på plats under onsdagen, jobbet med den andra kommer att utföras under torsdagen, säger han.
Skorstenar måste skyddas mot så kallad virvelavlösning som innebär att de kan börja svänga kraftigt fram och tillbaka i vinden.
Panna 3 är den som står närmast Stångån och eldas med flis.
– Skorstenarna på panna 1 och 2 är i bättre skick och behöver inte bytas ut. Här använder man sig av olja och kol och avgaserna från dessa är renare jämfört med träflis, förklarar Per Salomonsson som inte kan svara på hur länge kraftvärmeverket kommer att vara i bruk.
– Det finns ju ett önskemål från kommunen att anläggningen ska rivas. Det är ett attraktivt läge som möjligtvis kan fyllas med bostäder och handel istället, säger han.