Lekparksbyggnaden har på senare år använts ganska sparsamt. I februari i fjol utsattes den för ett brandattentat som ledde till brand- och vattenskador.
– Det gick inte att återställa byggnaden med rimliga medel. Så nu river vi den och ger plats för vår nya utflyktslekplats. Den gamla lekplatsen är sliten och vi har lappat och lagat länge nog nu, säger Elisabeth Lundqvist, enhetschef för stadsmiljöutveckling på Linköpings kommun.
"Utflyktslekplats", så kallas den alltså. Ambitionen är nämligen att den ska vara attraktiv nog att i egen kraft locka barnfamiljer att göra en utflykt till Trädgårdsföreningen.
Drygt 13 miljoner kronor kommer lekplatsen att kosta. Listan på vad den ska innehålla är hela 59 punkter lång. Ett litet axplock: konstfrusen isbana (skate på sommaren), studsmattor, klätterlek, växthus med sittgrupper, gungor, rutschkana, karuseller, stenlabyrint, linbana, kojor, upplevelsestig, hoppstenar, fågelholkar, grävskopa, fontäner, basketkorg, grill och salixtunnlar.
– Trädgårdsföreningen är ju allas utflyktsplats och lekplatsen där förtjänar att vara fantastisk. Vi tänker att den ska vara en samlingsplats för många generationer, en plats rik på upplevelser och med många olika miljöer. En plats som man vill vara på, säger Linda Moström.
Medan lekparksbyggnaden rivs är ungefär halva lekplatsen avstängd. Resten av sommaren går det att leka som vanligt.
Arbetena med att bygga den nya lekplatsen inleds i höst och beräknas bli klara sommaren 2026. Men först måste dagvattenfrågan lösas. De senaste årens skyfall har orsakat stora skador på både lekplatsen och gångarna i Trädgårdsföreningen.
Tekniska verken ska se över dimensioneringen av ledningar under jord medan kommunen tar sig an vattenflödet ovan jord. Kostnad: cirka 6 miljoner kronor.
– Det bäckstråk som finns idag är av mer estetisk karaktär. Nu ska vi dimensionera upp det så att det får en verklig funktion, ett stråk genom föreningen ner till dammarna, säger Elisabeth Lundqvist.
Nästa projekt i Trädgårdsföreningen handlar om scenen. Tanken är framför allt att göra taket större så att de som uppträder slipper få regn på sig.
– Scenen har höga kulturmiljövärden, så vi kommer att samråda med länsstyrelsen om vilka åtgärder som är lämpliga att göra. Planen är att börja nästa år med det bygget, säger Elisabeth Lundqvist.