Ny stororder till rymdföretaget

Ruagspace i Linköping har vunnit ett nytt stort kontrakt med europeiska rymdstyrelsen (ESA).

Glad över order. Jörgen Remmelg, platschef på Ruag Space i Linköping.

Glad över order. Jörgen Remmelg, platschef på Ruag Space i Linköping.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2016-12-16 13:02

Det handlar om en anpassning för att skjuta upp många små satelliter på en gång med den relativt nya bärraketen Vega. Och det handlar om ett ordervärde på 15-20 miljoner årligen i upp till tio års tid.

Ruag Space bygger datorutrustning, höljen och separationssystem för satelliter. Tack vare att elektronik kräver allt mindre plats och att materialforskningen går framåt så krymper de flesta apparater och maskiner omkring oss. Så även satelliter. Analysen av marknaden för små satelliter visar på en konstant ökning de närmaste fem åren. Från drygt 200 uppskjutningar i världen i år till över 1 500 uppskjutningar år 2021, och ännu mer enligt prognoserna. Jörgen Remmelg, platschef på Ruagspace i Linköping jämför den fysiska satellitstorleken med kylskåp - och minibussar:

– ”Minibussarna” blir färre, och ”kylskåpen” ökar kraftigt. Även om trenden inte blir riktigt så aggressiv som analytikerna tror, så är den ändå tydlig, säger Remmelg.

Den europeiska bärraketen Vega har sedan första uppskjutningen 2012 varit avsedd för mindre satelliter tillsammans med större. Den nuvarande utformningen har dock inneburit stora kostnader för uppskjutning av mindre enheter, vilket har hämmat Vegas konkurrenskraft. Men här ska det bli ändring. ESA har initierat ett projekt för att öka Vegas lyftkapacitet markant och det är Ruag Space i Linköping som ska göra en stor del av jobbet. Tillsammans med italienska European launchvehicle har man tagit fram en lösning som kan anpassas efter behov. Det innebär att bärraketen kan få med sig både små och stora satelliter.

I sitt basutförande kan den nya anpassade adaptertypen klara större satelliter med en vikt upp till 2,5 ton. Men den kan också hantera en lättare huvudpassagerare med vikt på 1,5 ton tillsammans med sex mindre satelliter i viktklassen 50--120 kilo. På så vis har bärraketen Vega förvandlats till rena busslinjen upp till rymden.

Utvecklingsprojektet startar i slutet av december 2016 och kommer att pågå i 1,5 år. Sedan tar produktionen vid. Kontraktet med ESA förväntas innebära att Ruagspace levererar 3–4 adaptrar per år under produktionsfasen.

– Det kan alltså betyda 3–4 enheter per år under en tioårsperiod. Ordervärdet är cirka 15--20 miljoner kronor per år. Vi bygger ut våra lokaler i Linköping just nu. Men jag börjar undra om det räcker, säger Jörgen Remmelg.

Vilka utmaningar har ni i projektet?

– Satelliterna får inte kollidera vid separationen. Men en annan utmaning är logistisk. Satelliterna som blir allt billigare och byggs av organisationer som har begränsad erfarenhet av uppskjutningar av satelliter. Det ställer höga krav på systemet. Och på anpassningar om en organisation inte lyckas att bli färdig i tid till uppskjutning, svarar Remmelg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!