Att folkpartiet har varit på väg att byta från sitt förlorande lag till ett vinnande, har inte varit någon hemlighet. Nu inleds samarbetet som också undanröjt möjligheten för Sverigedemokraterna att få en vågmästarroll i kommunfullmäktige.
I går när den nya treenigheten presenterades försäkrade partierna att man inte hade behövt göra några allvarligare avsteg från sina respektive ideologier.
– Men förhandlingarna har varit skarpa, sa kommunstyrelsens blivande ordförande, Lena Micko (S) när hon presenterade det som – än så länge – kallas ny majoritet i Linköping tillsammans med Nils Hillerbrand (MP) och Rebecka Gabrielsson (FP).
Linköpings bästa är det som har styrt partierna enligt Micko, som också beskriver situationen att bilda ny majoritet som både spännande och rolig.
Miljöpartiets gruppledare Nils Hillerbrand är nöjd över det han kallar konstruktiva samtal.
– Vi har fått utrymme för vår gröna politik, även om det naturligtvis också har handlat om att kompromissa, säger han.
Rebecka Gabrielsson försäkrade å sin sida att en röst på FP är en röst på FP.
– Här i Linköping driver vi socialliberal politik, sa hon.
Hon hänvisade också – som hon gjort tidigare – till det svåra parlamentariska läge som kommunen hamnat i och menade att folkpartiet nu tagit ansvar för detta genom att samarbeta.
Partierna har identifierat några stora frågor som måste lösas för att Linköping ska må bättre. Det handlar om skolan, jobben, bostadsbyggandet, välfärden och klimatet. Bland annat utlovas mer personal inom äldreomsorgen, mindre klasser och mer lön åt lärare.
Att vända utvecklingen i Linköpings utsatta stadsdelar under de kommande åren var ett konkret löfte från Miljöpartiet.
En nyhet som presenteras är att så kallade rotlar införs där ett kommunalråd har rotelansvaret. Enligt Micko blir både det politiska ansvaret, och den politiska styrningen tydligare med en sådan organisation. För tjänstemannaorganisationen kommer det däremot inte att innebära några större förändringar.
Hon avslöjade också att Helena Balthammar, vice ordförande i bildningsnämnden, blir ny ordförande i kommunfullmäktige och övertar borgmästartiteln efter Ann-Cathrine Hjerdt (M).
Inom kort ska budgeten antas. Då, om inte förr, kommer det att stå klart vilket, eller vilka partier i nya majoriteten som dragit det kortaste strået i samarbetet.
Den som följt den politiska debatten i Linköping under senaste åren ser att det kan bli knöligt. Åtminstone för Folkpartiet som riskerar att få en svekdebatt på halsen.
Så sent som i slutet av april sa Rebecka Gabrielsson i fullmäktige att hon kunde lova väljarna – och Linköpingsborna – att simhallsbeslutet inte skulle rivas upp.
Socialdemokraterna däremot har just detta – att riva upp beslutet – som ett vallöfte. Ett löfte som partiet definitivt tänker infria.
Rebecka Gabrielsson säger att förklaringen till att partiet nu ändrar inställning är att man har lyssnat på Linköpingsborna.
– Dessutom är det här med simhallens placering ingen ideologisk fråga, påpekar hon.
Bomässa och Expobolag är andra frågor det har stormat kring i fullmäktige under året. Med alliansen på ena sidan och oppositionen på den andra. Nu måste någon kompromissa. Huruvida det blir någon bomässa 2017, eller om Expobolaget överhuvudtaget blir kvar, kan inte Lena Micko, säga i dag.
– På ett år har vi inte haft någon insyn i bolaget, så det måste vi titta på ordentligt, innan vi kan säga något, är hennes besked.