Enligt Svensk handel har köttstölder i livsmedelsbutiker ökat massivt den senaste tiden. Det stulna köttet säljs ofta på svarta marknaden till mindre seriösa butiker och restauranger.
Ett sätt att strypa efterfrågan på stulet kött är att kontrollera råvarors ursprung när kommunen gör livsmedelskontroller, menar Svensk handel som nu kräver krafttag från kommunerna och polisen.
Maria Pihlajärvi är ansvarig för livsmedelskontrollen i Linköpings kommun.
– Jag förstår att man tycker att vi borde göra mer. Men vi tittar redan på spårbarheten i stickkontroller. Problemet är att vi har ett brett kontrollområde som vi ska titta på när vi gör livsmedelsinspektioner. Det är allt från hygien, allergener och kylkedja, säger hon.
Enligt den så kallade spårbarhetslagen ska alla livsmedelsföretagare kunna visa var produkterna är köpta.
– Vi kontrollerar det genom att fråga om kvitto, faktura eller följesedel.
Det händer att Maria och hennes kollegor hittar kött som ägaren inte kan visa var det kommer ifrån.
– Då omhändertar vi köttet och måste, tyvärr, förbränna det.
I somras tillsatte regeringen en utredare som ska titta på hur fusk i livsmedelskedjan kan stävjas ytterligare. Utredningen ska bland annat utforska hur livsmedelskontrollanterna kan jobba för att lättare upptäcka fusk.
– Det ska bli jättespännande. Vi i kommunen vill jobba ännu mer med detta, men vi behöver ha det tydligt reglerat i lagen, säger Maria Pihlajärvi, som själv ska ingå i en av arbetsgrupperna.