Våren 2019 finns färdigutbildade lärarassistenter i Linköping. Det är Vårdyrkeshögskolan som startar utbildningar i höst, en i Linköping och en i Stockholm. 35 personer ska utbildas från Linköping, en ettårig utbildning på distans inom ramen för yrkeshögskolan (YH).
Noggranna, flexibla personer med ett brinnande intresse för skolan och förmåga att lyssna in andra människors behov. Så tänker sig Malin Nylén, utbildningsansvarig på Vårdyrkeshögskolan i Linköping, att de sökande ska vara.
– Det är första gången som lärarassistenter ska utbildas, och det är förstås spännande att vi sätter en sorts branschstandard för ett alldeles nytt yrke, säger hon.
– Behoven ser olika ut från skola till skola. En del ser att de skulle vara hjälpta av assistenter som är duktiga på att stötta eleverna på olika sätt, andra önskar sig framför allt administratörer. Tanken är att de ska avlasta lärarna så att de får mer tid att utföra sitt pedagogiska uppdrag.
I de teoretiska delarna av utbildningen ingår kurserna Skolans organisation och uppdrag, Skolan som mötesplats, Digitala verktyg och medier i skolan, Skolans administration samt Lärarassistent i praktiken. Dessutom ingår praktik (LIA) på skolor och ett examensarbete.
– Det är styrkan med en utbildning som denna, säger Malin Nylén, att bli upplärd på en arbetsplats ger möjligheter att möta olika behov och låta skolorna bidra i arbetet med att utforma yrkesrollen. Kanske ska assistenterna skriva dokument och protokoll, ge stöd till eleverna, uppdatera hemsidan, renskriva åtgärdsprogram och betyg.
Frågan om att utbilda lärarassistenter har diskuterats i flera år och ses som ett sätt att höja kvalitén i skolan, och att minska lärarbristen. En gedigen kartläggning ligger till grund för utformandet av utbildningen.
– Jag har pratat med väldigt många tilltänkta arbetsgivare och efterfrågan är stor i hela landet. Både skolor, politiker och intresseorganisationer talar om ett behov av lärarassistenter. Utbildningen kommer att ge goda möjligheter till jobb, och kanske också underlätta rekryteringen av pedagogisk personal.
Totalt kommer Vårdyrkeshögskolan att erbjuda 140 studieplatser under 2018 och 2019. Det är Vårdhögskolan som ägs av Academedia som står för utbildningen, och företaget har ansökt om sammanlagt fem utbildningsstarter hos Yrkeshögskolemyndigheten.