Nya jättepannan invigd

Med pysande rök invigdes Lejonpannan, som förvandlar sopor till energi. Tekniska verkens storsatsning för 1,2 miljarder kan producera energi som motsvarar 25 000 villors behov.

Nöjd vd. Tekniska verkens vd brinner för den nya Lejonpannan och planerar en till, söder om Linköping.

Nöjd vd. Tekniska verkens vd brinner för den nya Lejonpannan och planerar en till, söder om Linköping.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-05-19 23:30

Linköping

Det var samma barn som deltog i det första spadtaget 2013, som nu också fick inviga pannan ihopmed Tekniska verkens vd Anders Jonsson och landshövding Elisabeth Nilsson.

– Vi var med och påbörjade det här projektet och sedan var det några andra som tog vid i ett par år. Och nu är vi tillbaka och avslutar det, sa Elisabeth Nilsson skämtsamt i sitt invigningstal där hon också underströk vikten av att återvinna allt från kläder till avfall som i Lejonpannan.

Sedan fick bland annat Mimmi Barrling och Ina Pierre från Ånestadsskolan uppdraget att symboliskt skruva ihop de sista rören till pannan.

– Det var roligt, sammanfattade de upplevelsen efteråt.

Invigningen pågick under hela torsdagen, med seminarier av bland annat olika miljöexperter. Lejonpannan står strax norr om sin tio år äldre partner vid Gärstadverken, längs E4:an. Trots att den har större kapacitet än den lite äldre upplagan så är den effektivare.

– Lejonpannan klarar betydligt mer men kräver ändå mindre kemikalier som kol och kalk för att rena rökgaserna. Utvecklingen går hela tiden framåt, säger projektledaren Marcus Mattsson.

Han har levt med byggprojektet i fem års tid och när det var som intensivast arbetade över 300 personer samtidigt på bygget.

– Då var det folk i alla hörn och från olika leverantörer. Det kräver ganska mycket samordning! säger han.

Men nu krävs bara en person plus en kranförare för att sköta driften av själva pannan, frånsett de fem personer som sitter i ett kontrollrum och är upptagna med att övervaka Tekniska verkens andra pannor också. Lejonpannan innebär att man tar ett stort steg mot att stänga värmeverket vid järnvägsstationen, de tre skorstenarna.

– Lejonpannan minskar vår oljeförbränning med 80 procent och kolförbränningen med 73 procent. Vi behöver fortfarande en viss sådan kapacitet för att klara extrem kyla men målet är att stänga dem helt, säger vd:n Anders Jonsson.

Var ska ni få allt avfall från?

– Avfallet minskar, men vi kan importera i många år till. Än så länge har vi många länder inom EU som lägger sitt avfall på deponi. Det kommer att vara så i många år till. Lejonpannan är byggd så att vi lika gärna kan elda flis i den i fall det om 25 år inte finns tillräckligt med sopor.

Tekniska verken har redan börjat planera ytterligare en panna på okänd plats i Linköping.

– Den ska ligga på andra sidan stan. Men var kan jag inte säga. Vi diskuterar detta med kommunen just nu. Vi måste påbörja projekteringen omkring 2017 för att bli klara till omkring 2024, säger Jonsson.

Lejonpannan

Kostnad: 1,2 miljarder kronor

Byggnadsarea: Cirka 5 040 kvadratmeter

Byggnadshöjd: Cirka 44 m

Kapacitet: Pannan är på 83 megawatt, det tio år äldre kraftvärmeverket på Gärstad är på 68 megawatt. Kan bränna 230 000 ton avfall/ år. Klarar även en bränslemix som biobränsle, trä och returträ.

Producerar: 500 gigawattimmar energi, motsvarar ca 25 000 villors årsbehov. Elproduktionen är 137 gigawattimmar per år.

Klimatpåverkan: 76 procent mindre olja, 72 procent mindre kol och därmed 97 000 ton mindre koldioxidutsläpp år. Det kan uppskattas 30 000 bilars utsläpp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om