Bygget av Lejonpannan har pågått sedan september 2013 och är nu inne i sin mest intensiva fas. I januari kommer nästan 300 arbetare från Peab, Steinmüller Babcock, Alstom Power och Fincantieri att jobba här och det pratas en mängd språk: svenska, italienska, engelska, tyska, estniska, bulgariska, ryska och polska.
På en hylla hittar vi broschyrer med arbetsmiljöföreskrifter, en för varje språk.
– Vi jobbar jättemycket med arbetsmiljöfrågor. Innan man får börja jobba här måste man klara ett skriftligt test. Och vi har inte haft några allvarliga tillbud, säger Marcus Mattsson som är projektledare.
Utseendemässigt blir det nya kraftvärmeverket rätt likt grannen. Det är lika stort och med glasfasad ut mot E4. Men lite skiljer de sig åt, till exempel blir den nya glasfasaden välvd i stället för rak. Och effekten är större, 85 MW mot 68.
– Vi brukar säga att de är syskon, inte tvillingar. Utseendet är viktigt för oss, det är ju Tekniska verkens ansikte utåt och det som man ser av Linköping från E4, säger Mile Elez som är chef för Tekniska verkens division Energi.
För tio år sedan var det Mile Elez som var projektledare när det första glashuset byggdes. Nu är det han som håller i pengarna. Lejonpannan är Tekniska verkens största investering hittills: 1,15 miljarder kronor.
Det finns en politisk vilja att stänga värmeverket inne vid resecentrum. Där finns tre pannor – den närmast stan eldas med kol, mittenpannan med olja och den tredje med biobränsle. Dels vill politikerna låta centrumbebyggelsen växa däråt, dels vill man minska användningen av olja och kol.
– Men där är vi inte riktigt ens när Lejonpannan är klar. Vi räknar med att kunna minska användningen av olja och kol med 70 procent, men en kall vinter behöver vi de gamla pannorna, säger Mile Elez.
Nya Lejonpannan kan eldas med sopor, biobränsle eller returträ. Under överskådlig tid blir det sopor – det är billigast och bäst för miljön, menar Elez.
– I Europa ligger det 140 miljoner ton sopor på deponier och släpper ut metangas, som är mycket värre för klimatet än koldioxid. Vi importerar sopor, men jag brukar säga att vi exporterar klimattjänster, säger Elez.
Bygget av Lejonpannan följer tidsplanen och från årsskiftet 2015/16 ska den kunna leverera el, fjärrvärme och fjärrkyla.
Blir det ett tredje syskon på Gärstad?
– Nja, två barn kanske räcker. Linköping växer men samhället blir också energieffektivare. Vi får se, säger Mile Elez.