"Nya skatter drabbar lantbruket"

Det blir varken nya jobb eller positiva effekter för miljön med regeringens föreslagna skatt på handelsgödsel – bara ännu en pålaga på de svenska bönderna. Det konstaterar de borgerliga riksdagsledamöterna i Östergötland.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2014-12-01 19:24

Om ett par dagar ska riksdagen besluta om statsbudgeten. Den östgötska alliansen har många invändningar mot regeringens förslag, som höjd arbetsgivaravgift för unga, kilometerskatt för tunga fordon och skatt på handelsgödsel. I går besökte riksdagsledamöterna Klostergården i Vreta kloster.

– Sverige har ett av världens mest miljövänliga lantbruk, säger Lena Ek (C) som leder alliansen i miljö- och jordbruksutskottet.

– I Östergötland finns åkermarker som hör till de bästa i landet. Vi har ingen övergödsling i Sverige, bönderna vet vad de gör. Alltså får vi ingen miljöeffekt av att höja priserna på gödsel – det drabbar bara den svenska matproduktionen, och så styr vi över till import i stället. Men exempelvis Danmark använder åtta gånger mer handelsgödsel än Sverige.

Miljön missgynnas alltså, säger Peter Borring som är LRF:s regionordförande, och själv är på väg att gå över till ekologisk produktion.

– Jag kan fortfarande backa från det, säger han. En skatt på handelsgödsel leder till att efterfrågan på biogödning ökar, och då höjs priserna – vilket drabbar de ekologiska odlingarna.

Magnus Oscarsson (KD) kallar skatteförslaget för ren omoral.

– Man straffbeskattar det svenska lantbruket, säger han, trots att det är bäst i klassen. I stället köper vi in mat som produceras på villkor som är olagliga i Sverige.

Niclas Malm är gårdsmästare på Klostergården i Vreta kloster som är Hushållningssällskapets försöksgård och här bedrivs både konventionellt och ekologiskt jordbruk. Båda har fördelar, menar han.

– Ekologisk odling kräver mycket mekanisk bearbetning av jorden, säger han. Fältet med ekologisk höstraps har vi därför kört över vid 15 tillfällen och bränt en massa diesel. Om vi odlar konventionellt räcker det med halva antalet överfarter, men då använder vi bekämpningsmedel.

Konventionellt och ekologiskt jordbruk har mycket att lära av varandra, påpekar Lena Ek, båda innebär miljöproblem.

– I framtiden behöver vi kunna producera så mycket mer, eftersom andra länders jordbruk hotas av bestående kemikaliska skador och av torka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om