Allt fler firar in nya året på krogen

På nyårsafton stänger de flesta restauranger tidigt. Men flera krögare än någonsin i Linköping håller i år öppet över tolvslaget och ordnar nyårsfirande. "Vi är på väg att skapa en ny nyårstrend".

"Vi hade nyårsfirandet på restaurangen förra året också och det var mysigt. Alla var finklädda och glada", säger Pia Dahlbom.

"Vi hade nyårsfirandet på restaurangen förra året också och det var mysigt. Alla var finklädda och glada", säger Pia Dahlbom.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-12-28 17:00

Det säger Johan Rustan, vd för Visit Linköping, kommunens besöksnäringsbolag.

– Det har varit tuffa år för restaurangbranchen under pandemin. Nu försöker krögarna ta tillbaka sina gäster och gör allt de kan. Det är tufft för alla men gör man rätt saker kan man få tillbaka livet till staden. Många Linköpingsbor begränsar sina större utflykter och resor på grund av kriget i Ukraina och den ekonomiska krisen, men man vill unna sig något ändå. Då är nyårsfirandet på restaurangen det lilla extra, säger han.

Dahlboms är en av flera Linköpings krogar där man ska kunna säga hejdå 2022 och skåla in 2023. Pia och Jonas Dahlbom öppnade sin restaurang på Nygatan i centrala Linköping mitt i pandemin. Men för dem var det självklart från början att ha öppet på nyår.

– Att ordna nyårsfest är det mest naturliga för vår del. Vi har jobbat i många år i Åre och vi är vana att arbeta på nyårsafton. Vi hade nyårsfirandet på restaurangen förra året också och det var mysigt. Alla var finklädda och glada, säger Pia Dahlbom.

Måste man boka bord till nyårsafton eller kan man komma spontant?

– Man måste boka bord. Det krävs speciella råvaror till vår nyårsmeny och då måste vi förbereda allt i förväg. Spontana besökare ska kunna sitta i baren och ta en drink, men inte mer.

Finns det några lediga platser kvar?

– Bara några få, vi fick några avbokningar från folk som redan i september bokade firandet. Men de tar slut snart. Det finns ett behov hos människor att gå ut, träffas och umgås efter att ha varit instängda så länge. 

Var det svårt att få personalen att ställa upp och jobba på nyårsafton?

– Nej, inte alls. Det var många som sträckte ut handen när vi frågade. Särskilt personalen i köket vill jobba med nyårsmenyn.

undefined
Alexander Sasa Ristic har jobbat varje nyårsafton sedan tio år tillbaka.

Pappa Grappa, Gallo, Kitchen Bar&Kök på Ågatan är också några av restaurangerna där man kan fira nyår. Ännu fler restauranger erbjuder en nyårspåse för avhämtning. På den grekiska/italienska restaurangen Olympia–Da Vinci kommer nyår att firas med levande musik.

– Att fira nyår på restaurang är en tradition i Sydeuropa. Vi brukar ordna nyårsfirande här på restaurangen nästan varje år, säger Alexander Sasa Ristic som har jobbar varje nyårsafton under de senaste tio åren.

Och han kommer att göra det även i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!