Vittnet: "Sargonia berättade att hon var gravid"

Några veckor innan den 21-åriga Linköpingstjejen Sargonia försvann gjorde hon en abort. Pappan till barnet ska ha varit den nu mordåtalade krögaren. Det avslöjar nya vittnesuppgifter vid måndagens rättegång.

Den misstänkte krögaren lyssnar på vittnesmålet från Sargonias vän från Linköping. Enligt vittnet ska Sargonia varit gravid med krögarens barn.

Den misstänkte krögaren lyssnar på vittnesmålet från Sargonias vän från Linköping. Enligt vittnet ska Sargonia varit gravid med krögarens barn.

Foto: Alice Spagnolo/Riviera24

Linköping2024-02-26 19:00

Sargonia Dankha skulle precis fylla 21 år när hon försvann från Linköping i november 1995. En krögare som hon tidigare haft en relation med misstänktes tidigt för mordet, men åtalades aldrig i Sverige. I somras greps han i Italien efter att en italiensk åklagare tagit upp fallet.

På måndagen vittnade en av Sargonias vänner i italiensk domstol. Hon säger att Sargonia var gravid och att det var krögarens barn, inte den nya pojkvännens. Men bara några veckor före försvinnandet hade Sargonia genomgått en abort.

– Den här uppgiften fanns med i utredningen. Huruvida den kontrollerades det har jag ingen minnesbild av, säger kriminalkommissarie Jan Staaf vid Linköpingspolisen. 

I ett tidigare förhör med en anhörig till krögaren framkommer att mannen ska ha varit "irriterad" och pratat om Sargonias abort dagen före försvinnandet.

Kan det här vara ett tänkbart motiv?

– Jag tror ingen kan säga det exakta motivet till att det här ägde rum. Det som genomsyrar utredningen är något som inte alls är ovanligt i den här typen av ärenden med dödlig utgång: Ordet svartsjuka. Att han kände sig sviken, bedragen och lämnad. Men ingen av oss har ju sanningen, säger Jan Staaf.

Vännen som förhördes under måndagen har tidigare berättat att hon och Sargonia åt pizza i lägenheten på Hamngatan kvällen innan försvinnandet. Dagen då Sargonia försvann pratade de i telefon på förmiddagen. De skulle träffas vid lunchtid, men Sargonia dök aldrig upp. För vännen ska Sargonia även ha berättat att krögaren misshandlat henne.

Kriminalkommissarie Jan Staaf gick igenom fallet sex år efter Sargonas försvinnande och bad bland annat gärningsmannaprofilgruppen titta på den misstänkta krögaren.

– De sa att det av allt att döma var den här personen som hade gjort det. Men ingen är dömd förrän det är ställt utom allt rimligt tvivel.

Bevisen räckte inte för åtal i Sverige och den misstänkte krögaren släpptes och flyttade till Italien.

Jan Staaf följer rättegången i Italien med intresse.

– Det ska bli intressant att se vad italiensk domstol kommer fram till.

Rättegången inleddes i oktober 2023 och väntas pågå i åtminstone ett år. Det är en unik rättegång eftersom det är första gången italiensk domstol prövar att ärende som bygger på en utländsk förundersökning. 

Den misstänkte krögaren nekar till brott.

21-åriga Sargonia Dankha försvann från Linköping i november 1995. Hon sågs senast av en bekant när hon sneddade över Trädgårdstorget.
21-åriga Sargonia Dankha försvann från Linköping i november 1995. Hon sågs senast av en bekant när hon sneddade över Trädgårdstorget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!