Lokalen högt upp på Storgatan har bytt restaurangägare flera gånger under de senaste åren. Senast var det City wok & bowls som testade lyckan. Nu är det familjen Zeciris tur med restaurangen Burek Tetova, döpt efter hemstaden i Nordmakedonien. De satsar sedan mars i år på något som de själva bedömt har saknats i Linköping: traditionell balkansk mat.
– Balkansk mat innebär traditionell mat från Serbien, Albanien, Bosnien – den delen av Europa, förklarar äldste brodern Besar Zeciri på engelska. Det är rätter som cevapi, pljeskavica, sucuk. Och så förstås burek, som närmast kan liknas vid en sorts paj gjord av filodeg och fylld med exempelvis köttfärs eller ost.
Familjen jobbade tidigare på en balkansk restaurang i Helsingborg, men ville starta eget, och här i Linköping stod stjärnorna rätt.
– Vi försökte hitta en plats där det bor människor från Balkan men där det inte riktigt fanns någon restaurang som lagar balkansk mat. Vi hittade Linköping och den här lokalen som ligger så centralt, säger Besar.
Att få allt på plats krävde en hel del ansträngningar. Efter att ha meddelat intresse för lokalen var de först tvungna att åka upp till Linköping från Helsingborg för att mötas personligen med kommunen och diskutera saken – fem eller sex gånger. När kontraktet äntligen var skrivet krävdes ytterligare tid för att fixa i ordning själva lokalen. Bara städningen tog flera veckor. Trots allt slit verkar Besar vara positiv.
– Det är svårt när man kommer till en ny plats och inte känner någon. Men människorna här gjorde det så mycket lättare. Både på kommunen, skatteverket och bankerna. Alla har varit så vänliga. Vi var lite oroliga för att det skulle bli problem på grund av språket, men alla var jättetrevliga, som om vi varit bekanta sedan länge.
Vad är då planen för att klara sig på Linköpings föränderliga restaurangmarknad? Att vara så bra man kan och att locka kunder med sitt balkanska koncept, även då de delar Balkankonceptet med nyöppnade Yugo 45 på Ågatan och Vasa condis som serverar mat från Balkan.
Det finns dessutom redan tankar på expansion till en större lokal när möjlighet ges. Men konceptet kommer alltid vara detsamma.
– Mat från Balkan är ett måste. Det är det som gör oss till dem vi är. Att se människor som aldrig ätit sån mat förut komma till oss och upptäcka hur mycket de gillar den, det ger en motivation att fortsätta, säger Besar.