Nytt besked: Extra kf-möte om skolnedläggningar

Det blir ett extra fullmäktigesammanträde. Mest troligt. På långfredagen kom ett nytt besked kring den politiska konflikten i skolnedläggningsfrågan. Sent på skärtorsdagen lämnade oppositionen in en ny begäran om extra sammanträde vilket gav resultat.

Diskussionen går vidare. Borgmästare Mikael Sanfridson (S) och Åsa Wennergren (L) har olika syn på nyttan av ett extra möte i kommunfullmäktige om skolorna vars nedläggning redan är beslutad: Fredriksbergsskolan, Rappestad skola, Atlasskolan och Ljungs skola.

Diskussionen går vidare. Borgmästare Mikael Sanfridson (S) och Åsa Wennergren (L) har olika syn på nyttan av ett extra möte i kommunfullmäktige om skolorna vars nedläggning redan är beslutad: Fredriksbergsskolan, Rappestad skola, Atlasskolan och Ljungs skola.

Foto: Corren/arkiv

Linköping2023-04-07 20:36

– Jag ska kalla till ett extra sammanträde i kommunfullmäktige. Nu har jag läst begäran och tittat på underskrivna namn. Här finns tillräckligt många ledamöter från sex av kommunens oppositionspartier LL, SD, KD, V, MP och L som vill ha ett sammanträde. För mig är det viktigt att allt går rätt till; att begäran är underskriven av minst en tredjedel av fullmäktigeledamöterna, så som kommunallagen säger, och att de underskrivande politikerna verkligen sitter i kommunfullmäktige, säger Mikael Sanfridson (S), borgmästare och ordförande i kommunfullmäktige, när vi når honom på fredagskvällen.

På skärtorsdagen avslogs den första begäran om ett extra sammanträde i kommunfullmäktige  som LL, L, MP, V, KD och SD lämnade in 24 mars – den hade undertecknats enbart av partiernas gruppledare, det vill säga av sex fullmäktigeledamöter. Men några timmar efter beskedet om avslaget lämnade de här sex partierna in den nya begäran med 36 namn, vilket nu har tvingat fram ett extra sammanträde. Linköpings kommunfullmäktige består av 79 ledamöter, 27 av dem krävs för att kalla till ett extra sammanträde.
 

Det är beslutet om att lägga ner fyra skolor och elva förskolor för att effektivisera kommunens lokalutnyttjande, ett beslut som fattades den 23 mars i barn- och ungdomsnämnden av det nuvarande S+M-styret, som LL, SD, KD, V, MP och L vill ta upp på det extra fullmäktigesammanträdet och stoppa eller ändra.

Beslutet om skolnedläggningar har väckt stora protester och det finns en pågående diskussion inom politiken i Linköping om huruvida beslutet från barn- och ungdomsnämnden står fast, eller om det ska tas upp i kommunens fullmäktige också. Förra veckan hölls ett extra sammanträde i kommunstyrelsen för att besluta om ärendet skulle tas upp i fullmäktige eller inte. Det förslaget är under pågående beredning just nu.

Mikael Sanfridson är fundersam över de sex partiernas begäran eftersom han själv inte ser någon poäng med ett extra sammanträde.

– Jag ser ingen nytta med att ha ett extra fullmäktigesammanträde så tätt in på ett ordinarie sammanträde. Varför är det bra att ta upp frågan om skolnedläggningar en vecka tidigare? Dessutom kostar ett fullmäktigemöte mellan 100 000 och 120 000 kronor och ledamöterna måste ta extra ledigt från jobbet.

Eftersom ledamöter inte kan initiera beslutsärenden på dagordningen – det kan bara revisionen, nämnderna, styrelsen och presidiet göra – är frågan hur dagordningen på det extra fullmäktigemötet ska se ut.

I den nya begäran föreslog oppositionspartierna att man först inväntar kommunstyrelsens beredning innan man kallar till ett extra sammanträde.

– Varken kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige kan överpröva ett beslut som barn- och ungdomsnämnden har fattat. Så är det enligt regelverket som vi måste följa. Men oppositionen kan ställa en fråga på extra kommunfullmäktige och debattera den. Och skriva en motion som skickas till beredning. Det finns redan sådana motioner som är på beredningen. 

Är det möjligt att ändra beslutet?

– Jag utesluter det som möjligt om man vill följa lagen.

Kan man ha ett fullmäktigemöte utan att ha ett ärende som man ska fatta beslut om? Att man bara sitter och debatterar?

– Ja.

Innan Mikael Sanfridson fattar beslut om extra fullmäktigemöte måste han först prata med gruppledarna och sedan med resten av presidiet. 

Åsa Wennergren (L), ser helt annorlunda än Mikael Sanfridson på oppositionens möjligheter att ändra beslutet om skolnedläggningarna.

– Sanfridson hänvisar till hur Sveriges kommuner och regioner tolkar lagen, men det finns också en annan juridik som säger att beslutet har en så stor betydelse för hela Linköping att det kan vara möjligt att flytta beslutsprocessen till kommunfullmäktige.

Är det värt att sitta och debattera för 120 000 kronor om ni inte kan ändra beslutet?

– Vad kan vara viktigare än skolan och elever i skolan för ett parti som Liberalerna? Vi ska göra allt vi kan för att ändra beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!