Hemlösheten måste minska – men hur i Linköping?

Nyligen lanserade regeringen en nationell strategi mot hemlöshet, men på lokal nivå går åsikterna om denna isär.

På nationell nivå vidtas nu nya samordnande åtgärder för att minska hemlösheten. På lokal nivå skiljer sig åsikterna om det nya förslaget.

På nationell nivå vidtas nu nya samordnande åtgärder för att minska hemlösheten. På lokal nivå skiljer sig åsikterna om det nya förslaget.

Foto: Christine Olsson

Linköping2022-07-08 05:00

Tillsammans har de östgötska riksdagsledamöterna Eva Lindh (S) och Johan Löfstrand (S) arbetat för en nationell handlingsplan mot hemlöshet. De två Linköpingspolitikerna har nu nått punkten där idéer blir verklighet. Under tisdagen presenterade socialminister Lena Hallengren och bostadsminister Johan Danielssonen en ny nationell hemlöshetsstrategi.

Annika Krutzén (M), ordförande för social- och omsorgsnämnden i Linköpings kommun, berättar att man på lokal nivå ännu inte fått mycket information om strategin. Hon tror att man inom kommunen främst lär märka av ökade ekonomiska medel till uppsökande och stöttande insatser. Att regeringen avsätter mer resurser är naturligtvis en fördel i arbetet. Däremot tror inte Annika Krutzén att påverkan kommer att bli speciellt stor på kommunens arbete. De lär inte byta bana.

– Det problematiska med ett nationellt fokus är att man kan missa kommuners individuella behov. Varje kommun är unik och har olika förutsättningar, säger hon.

undefined
På nationell nivå vidtas nu nya samordnande åtgärder för att minska hemlösheten. På lokal nivå skiljer sig åsikterna om det nya förslaget.

Men det är inte bara regeringen som lägger fram nya strategier mot hemlöshet – det gör även Linköpings kommun. I juni presenterades en ny, preliminär handlingsplan för social- och omsorgsnämnden. Förslaget fokuserar på individer som missgynnas av annan problematik, vilket innefattar missbruks- och beroendeproblematik, kriminell livsstil eller psykiatrisk problematik.

En viktig satsning i sammanhanget är Bostad först. Denna modell ses som ett första steg, innan ytterligare individanpassade stödinsatser vidtas.

– Genom att erbjuda bostad först hoppas vi öka motivationen till att skapa förändring även i andra avseenden, förklarar Annika Krutzén.

undefined
Annika Krutzén (M) berättar att kommunala satsningar på Bostad först kan komma att bli aktuella för de personer som redan ägnats mycket resurser eller där kommunen testat det mesta.

Kommunens nya plan förväntas antas i höst, efter att oppositionen haft möjlighet att bemöta förslaget.

– Vi hoppas på en bred politisk enighet kring strategin. Det är viktigt att planen håller mer än en mandatperiod då det rör sig om långsiktiga insatser. Vi hoppas därför på inspel från oppositionen.

Däremot framhäver andra aktörer vikten av mer rikstäckande insatser.

– En samordning krävs för att komma tillrätta med hemlösheten. En nationell hemlöshetsstrategi skulle kunna bistå kommunerna i deras arbete, säger Johan Löfstrand i ett pressmeddelande.

De ökade ekonomiska resurserna är något Annika Krutzén hoppas ska gynna Bostad först. Det var Sveriges Stadsmissioner som översatte Bostad först till svenska förhållanden, berättar Sanna Detlefsen. Trots att organisationen suttit med i Socialstyrelsens utredningar och redan bedriver detta arbete har varken Linköpings eller Norrköpings kommun involverat dem när modellen ska tillämpas. De har valt en annan väg.

– Vi önskar verkligen att kommunen tar civilsamhället och stadsmissionen i hand, så att vi kan göra det här arbetet tillsammans, säger Sanna Detlefsens

undefined
Enligt Sanna Detlefsen är ett betydande problem att hemlöshet sällan betraktas som ett bostadsproblem. Det är alltid annat som ska lösas först. "Många får höra saker som 'bli drogfri först så får du lägenhet sen', 'gör av dig med din hund så får du lägenhet sen' eller 'gör slut med din man som slår dig så får du lägenhet sen'. Det finns så många villkor på bostadsmarknaden."

Hennes åsikt om den nationella satsningen skiljer sig från Annika Krutzéns. Hon hoppas att strategin får genomslag i alla Sveriges kommuner.

Kommer den nationella handlingsplanen mot hemlöshet att påverka er verksamhet?

– Det hoppas jag verkligen. Vi bedriver många verksamheter åt kommunen, så jag hoppas att de ska ta till sig av den nationella strategin och anpassa sina lokala strategier utifrån den nationella, så att vi får en enhetlighet i hemlöshetfrågan i Sverige. Så ser det inte ut just nu.

Medan Annika Krutzén lyfter vikten av lokala satsningar menar Sanna Detlefsen att en nationell strategi är central för att tackla problemet.

Så ser läget ut

Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning, från 2017, framgick att drygt 33 000 personer levde i hemlöshet. Detta baseras på Socialstyrelsens egna definition som inkluderar fyra kategorier: akut hemlöshet, institutionsvistelse och stödboende, långsiktiga boendelösningar och eget ordnat kortsiktigt boende.

I början av 2021 gjorde Boverket en enkät i vilken det framkom att 72 procent av Sveriges kommuner ansåg sig ha underskott på bostäder.

Mer information finns på Socialstyrelsens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!