Många läsare har engagerat sig i fallet Francoise Mutuwa från Kongo, som ska utvisas trots att hon är gift med en svensk man, Mats Borgheim, och att paret för två månader sedan fick en dotter tillsammans.
Flera har gått från beklagande ord till handling. Minst tio privatpersoner i Linköping har bett om att få ärendenumret för att sedan ringa och mejla Migrationsdomstolen och Justitiedepartementet, Migrationsverkets tillsynsmyndigheten.
Beslutet att utvisa Francoise stoppades under hennes graviditet hösten 2014 sedan en US-läkare konstaterat att det fanns fara för såväl mor som barn att flygas till Italien. Francoise hade myom i livmodern och graviditetet var svår. Det kan ha bidragit till att dottern Maria föddes sju veckor för tidigt.
4 februari beslutade Migrationsverket, MV, att Francoise enligt Dublinförordningen skulle utvisas till Italien, från och med 8 februari i år.
Att Francoise nu var både gift och ammade parets baby var enligt MV inte skäl nog att frångå Dublinförordningen om att asyl ska sökas i första EU-land. Paret överklagade MV:s beslut till Migrationsdomstolen, trots att det längst ned på den handling de fått stod ”beslutet kan inte överklagas”.
De angav bland annat att utvisningsbeslutet strider mot såväl Barn- som Europakonventionen, eftersom familjen splittras.
I fredags fattade så domstolen beslutet att ålägga MV att göra en förnyad handläggning av ärendet.
– Verket har begått ett formellt fel här, säger domstolens handläggare Charlotte Didon. Ärendet har skötts märkligt eftersom verket bara förhållit sig till det ursprungliga beslutet om avvisning, men inte tagit hänsyn till de verkställighetshinder som paret uppgett, att hon är gift med en svensk man och har ett barn med svenskt medborgarskap. Eller rättare sagt MV har diskuterat verkställighetshindren, men inte ansett dem tillräckliga för att kringgå Dublinförordningen och låta henne söka asyl inifrån Sverige.
Om MV står fast vid att Francoise måste söka uppehållstillstånd från Italien hamnar ärendet hos Migrationsöverdomstolen.
När Corren på måndagen ringde paret och meddelade det senaste beslutet, att en förnyad handläggning ska göras, var lättnaden stor. Resan är inte över, nu börjar en ny, men det omedelbara hotet är undanröjt.
– Privatmänniskors engagemang har hjälpt oss oerhört mentalt, säger Mats Borgheim. Att så många gått från att knyta näven i fickan till att verkligen agera gör oss djupt tacksamma. Det visar på nödvändigheten av att det finns ett samband mellan människors rättsmedvetenhet och hur våra lagar praktiseras.
Paret har via sin advokat fått reda på att varken Finland eller Tyskland utvisar ensamma kvinnor till Italien eftersom det inte anses tillräckligt säkert för dem där.
– Vi har hela tiden fått höra från MV att det inte lönar sig att överklaga. Europa har en ambition att ha samsyn, men tillämpningarna ser vitt skilda ut.
– Det får mig att undra hur många liknande beslut som tas, där den drabbade varken kan eller orkar ta strid. Det är mycket oroväckande, säger Mats Borgheim.