Ingen av kursdeltagarna hade tidigare ett jobb där de behövde några kunskaper i programmering. Men samtliga hyser ett intresse för ämnet och när de såg att det skulle ordnas en sommarkurs i Linköping tog de chansen.
– Jag ville lära mig något helt nytt. Jag vill vara med om att skapa nya saker i framtiden. Att vara programmerare är som att vara hälften konstnär och hälften hantverkare, jag ser verkligen fram emot det nya jobbet, säger Christoffer Törnroos, 40 år, gymnasielärare i musik.
Han har sagt upp sig från sin lärartjänst i Norrköping och ett programmerareuppdrag väntar på honom på ett företag i Mjärdevi i Linköping. Kursen slutar 14 september, en fredag, och nyanställningen börjar måndagen därpå, 17 september. Det gäller för alla kursdeltagare – de blir anställda på konsultbolaget Academic Work och ska börja utföra sina uppdrag som konsulter på olika företag. Ett uppdrag på Flex väntar redan på Christoffer Törnroos.
Tidningen möter honom och ytterligare två kursdeltagare – Marie Sahiti, 27 år, sjuksköterska och Andreas Kalin, 36 år, försäljare – i "skolans" lokaler på Gelbgjutaregatan i Tannefors. De gamla industrilokalerna har renoverats och ser väldigt flashiga ut. Kursens tredje vecka pågår och än så länge har ingen hoppat av trots att kursen är intensiv och att de allra flesta inte har några förkunskaper i programmering.
– Jag har redan varit inställd på att man ska lägga extra mycket tid på sina studier och jag har också tidigare läst några böcker om programmering. Det är roligt och utmanande, säger Marie Sahiti.
Hon har jobbat som sjuksköterska i Jönköping, men aldrig riktigt trivts med sitt jobb.
– Det var en stressig arbetsmiljö där man kände sig utbytbar. Jag har sagt upp mig och nu ser jag fram emot att lära mig ännu mer och att bidra till framgångar på det företag där jag ska jobba, säg hon.
Andreas Kalin har jobbat hela sitt yrkesliv inom försäljningsbranschen och nu har han tagit tjänstledigt för att ta det steg som han länge längtat efter.
– Jag vill göra något nytt, det här är en bransch som tillhör framtiden och har goda framtidsutsikter. Jag vill vara med, vara en del av framtiden och känna mig viktig, säger Andreas Kalin.
Ingen klagar på att behöva sitta "inne" hela dagarna medan det är soligt och varmt ute eller på allt pluggande under tiden som Sverige samtidigt spelar och vinner osannolika matcher i fotbolls-VM.
– De visste alla vad de gav sig på. Det krävdes inga förkunskaper i programmering, men de som kom med på kursen gick igenom en tuff urval process. De testades i logiskt tänkande, förmåga till problemlösningar och potential att lära sig många nya saker på kort tid, säger Tomas Berggren.
Han är utbildningsansvarig, men han är också både lärare i programmering på utbildningsföretaget Mölk Utbildning och före detta IT-konsult. Företaget Mölk anordnar liknande programmeringsutbildningar inom yrkeshögskola, men då på två år. Det är första gången som Academy, vars koncept går ut på att jobba intensivt och lära sig saker på kort tid, anordnar en kurs utanför Stockholm.
– Det finns kompetensbehov i Linköping. Academy har anlitat oss för att utbilda programmerare eftersom vårt bolag gör detta även under övrig tid på året. Det är bara skönt att slippa stranden, säger Tomas Berggren.
Det var drygt 1 000 personer från hela landet som påbörjade ansökningen till sommarutbildningen vars hela namn är: programmering med inriktning mot inbyggda system.