Nytt Mat-Mecka i Linköping

Lunchservering, gourmetkassar, matlagningskurser, event. Det Àr stjÀrnkocken Christian Moborgs vision nÀr han nu blÄser nytt liv i gamla slakthuset i Tornby.

Tegelsalen. Förr hölls det ravefester hÀr, innan dess var det lokalen boskapen först kom in i. Nu gÄr det att ha fester för upp emot 200 personer hÀr, konstaterar Christian Moborg.

Tegelsalen. Förr hölls det ravefester hÀr, innan dess var det lokalen boskapen först kom in i. Nu gÄr det att ha fester för upp emot 200 personer hÀr, konstaterar Christian Moborg.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2015-10-27 14:08

NÀr han sÄg slakthusets lokaler invÀndigt första gÄngen föll han pladask. Det var i juni. Han slutade sitt jobb pÄ Norlandiacare och var pÄ plats i Tornby i augusti. Snabba bud.

Slakthuset har en lÄng historia som restaurang och festlokal, men har stÄtt tomt en tid. En tid hölls det ravefester i Tegelsalen, dÀr boskapen förr fördes in med tÄg och senare lastbil. Nu kan sÀllskap pÄ 200 personer parta hÀr.

Det rĂ„der febril aktivitet. Nytt öppet kök som gĂ€sterna ser rakt in i, nya golv, möbler och allmĂ€n uppfrĂ€schning. Den gamla rustika inredningen med tegelvĂ€ggar och stĂ„ldörrar behĂ„lls förstĂ„s. Totalt 1 000 kvadratmeter, bland annat ett stort konferensrum, ska ansiktslyftas. Ännu har inte skyltarna "Torn1" hunnit upp, men 2 november slĂ„s portarna upp.

Varför sÄlde du egentligen hyllade StÄngs?

– Jag jobbade precis jĂ€mt. Till slut tyckte jag faktiskt att det var trĂ„kigt att laga mat. DĂ€r vill jag aldrig hamna igen, sĂ„ "fine dining" pĂ„ kvĂ€llstid har jag lagt pĂ„ hyllan. Jag vill bygga upp en verksamhet som Ă€r mer strukturerad och dĂ€r de olika verksamhetsomrĂ„dena kan förplaneras.

Du vill ha en fredad fritid?

– Ja. Min dotter Ellys treĂ„rsperiod kommer ju liksom inte tillbaka. Hon Ă€r det starkaste argumentet för att sluta jobba sena kvĂ€llar hela tiden. Med sex helĂ„rsanstĂ€llda, plus timvikarier vid behov, ska det fungera.

Det blir inte "bara" lunchservering?

– Absolut inte. Förutom lunchrestaurangen, med flera rĂ€tter dagligen och möjlighet att ta med sig mat, har jag massor av planer. Catering, temakvĂ€llar, fester för slutna sĂ€llskap dĂ€r vi tar hjĂ€lp av eventfirmor, matlagningskurser och gourmetkassar.

Hur ser en gourmetkasse ut?

– Du kan bestĂ€lla en pĂ„se med en fin och halvlagad trerĂ€ttersmeny som du avhĂ€mtar pĂ„ fredagen. Instruktioner medföljer och du kan lĂ€tt fĂ€rdigstĂ€lla middagen hemma. Beroende pĂ„ rĂ„varor kostar en sĂ„dan kasse mellan 325 och 395 kronor för tvĂ„ personer. DĂ„ tillkommer förstĂ„s vintips.

Och en sÄdan huvudrÀtt kan vara?

– Ankbröst med en potatisterrin och en sherryvinĂ€gersĂ„s, till exempel. BestĂ€llningar för de kassarna mĂ„ste vi ha senast onsdag i samma vecka.

Till vilka vÀnder sig matlagningskurserna?

– Vem som helst, men det ska vara ett förbokat sĂ€llskap. Vi inreder en sĂ€rskild matstudio för det hĂ€r. Vi börjar med ett glas bubbel, lĂ€r kĂ€nna kvĂ€llens rĂ„varor, helst nĂ€rproducerade, och lagar sedan en god middag tillsammans, under min vĂ€gledning.

DÀr du lÀr ut lite klassiska kockknep?

– Javisst. HĂ€r finns inga hemligheter.

Du sÀgs vara en riktig frankofil . . .

– Jag har en passion för det franska köttet, franska ostar etc. Men jag brinner ocksĂ„ för ekologiskt och vilt. Det Ă€r skandalöst hur mycket dĂ„liga rĂ„varor det finns, fullsprutade med saker som gör mĂ€nniskor sjuka. SĂ„dant kommer inte in hĂ€r.

Du verkar taggad!

– Som bara den. Det hĂ€r stĂ€llet har en oerhörd potential. Jag lĂ€ngtar efter att fĂ„ dra igĂ„ng vid grytorna.

Christian Moborg

Ålder: 37 Ă„r.

Familj: Sambon Andrea Bernicu och dottern Elly, 3 Är.

Bor: I födelsestaden Mjölby.

Meriter: Drev under fyra Är StÄngs Magasin, som fick en stjÀrna i White Guide under hans ledning. Flera franska stjÀrnkrogar. Finalist i Ärets kock 2005.

Ser mat-TV: Ja gÀrna, helst de amerikanska programmen.

Förebild: Alla kockar som arbetar med Àrlig mat och vÀgrar befatta sig med rÄvaror fullpumpade med antibiotika och annat.

RÀtt jag aldrig tröttnar pÄ: Min egen kryddsotade lax.

Enkel, god hemmamat: Pasta Bolognese.

Äter helst inte: Bortsett frĂ„n anklever gillar jag inte inĂ€lvsmat.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om