"Oerhört klantigt skött"

Framtiden för brandkåren i Vikingstad är oviss. Av de 12 deltidsbrandmän som sa upp sig före jul kommer endast fyra tillbaka.

”Jag har bestämt mig, det är inte värt det”, säger Eric Wiklund, deltidsbrandman.

”Jag har bestämt mig, det är inte värt det”, säger Eric Wiklund, deltidsbrandman.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-03-25 09:30

– Jag har bestämt mig, det är inte värt det, säger Eric Wiklund, deltidsbrandman.

Som Corren kunde berätta i går är den långdragna konflikten mellan deltidsbrandmännen och ledningen för Räddningstjänsten över. En överenskommelse har träffats kring befälens jourersättning och nästan samtliga av de 38 deltidsbrandmän som sa upp sig strax före jul tar tillbaka sina uppsägningar. Åtminstone lät det så från ledningens sida. På brandstationen i Vikingstad är tongångarna annorlunda.

– Jag tror inte att Vikingstad kommer att kunna bedriva räddningstjänst efter 1 april, säger Eric Wiklund.

I Vikingstad jobbar 14 deltidsbrandmän. Stationen är uppdelad på fyra jourgrupper med ett befäl och två brandmän.

– Det är oerhört klantigt skött av ledningen. Det är egentligen i kommunikationen allting brister. Hade ledningen varit ute och pratat med oss hade vi kanske kunnat komma överens, säger Eric Wiklund.

Han har jobbat som deltidsbrandman i Vikingstad i fem år. Den 22 december sa han upp sig och tillsammans med sina kollegor har han fram till 1 april på sig att ta tillbaka sin uppsägning. Något som inte är aktuellt i Eric Wiklunds fall.

– Det var inget lätt beslut. Jag trivs otroligt bra med kollegorna och jag är jättestolt över att jobba med räddningstjänsten. Men förutom det behöver jag inte jobbet. Det kostar för mycket. Det kostar på mitt privatliv och det kostar på mitt förtroende hos min ordinarie arbetsgivare.

Till vardags är Eric Wiklund anställd vid försvaret på Malmen. Han berättar att de återkommande jourpassen är ett problem för arbetsgivaren eftersom det är svårt att planera med någon som ständigt kan ryckas ut på larm. Dessutom är det obligatoriskt för deltidsbrandmännen att genomgå en läkarundersökning en gång per år. Enligt avtal ska räddningstjänsten stå för läkarkostnaden. Men utebliven lön och milersättning till läkaren är inget som brandmännen får ersättning för.

– Det handlar egentligen inte om pengar, det är ingen som jobbar inom räddningstjänsten som gör det för att bli rik. Men vi vill ha uppskattning och vi vill ha ersättning för det vi gör. Sedan är jag ledsen för Vikingstadbornas skull att de snart inte har någon brandstation, säger Eric Wiklund.

Håkan Dahm är förbundsdirektör för Räddningstjänsten Östra Götaland. Han säger att de nu tittar över en tillfällig lösning i Vikingstad.

– Vi får tillbaka befälen, så vi gör en särskild plan för hur vi ska hantera den akuta fasen. Det innebär att man kommer att åka från stationen i Lambohov till Vikingstad vid fler tillfällen än man gjort tidigare.

Hur ska ni lösa problemet på längre sikt?

– Det har vi inte tagit ställning till än, säger Håkan Dahm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om