– Vis av erfarenheten är det så det blir i fortsättningen, säger Rolf Gustafsson, husse till Ester. Även om hundarna tycker att det är skönt att få röra på sig, så kan vi inte ta risken.
Att det är olagligt att låta hunden springa lös i markerna beror förstås egentligen inte på att hunden ska skyddas. Anledningen är i stället att både däggdjur och fåglar måste skyddas under den mest känsliga tiden, när de får sina ungar. Det står visserligen ingenting om koppeltvång i Lagen om tillsyn av hundar och katter, men det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa från 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden bara vara någon meter från ägaren. Det gäller i all naturmark, även större parker.
– Våra små hundar spårar byten, men de får aldrig tag på något, säger Rolf Gustafsson. Men i fortsättningen ska vi följa reglerna.
Ester är fortfarande lite tagen av sin nattliga upplevelse och ligger gärna och vilar i soffhörnan, berättar han.
Inte heller resten av året får hunden springa lös hur som helst. Den får aldrig driva eller förfölja vilt utom när den används vid jakt.
Det är hundägaren som har ansvar för att hunden inte orsakar skador. Den som inte sköter det här kan få krav på att hunden måste förses med munkorg och hållas kopplad eller tvingas bygga ett staket för att hålla hunden instängd.
– Vi får omkring 150 anmälningar om året i Östergötland, säger Susann Anckarman som jobbar med djurärenden på polisens rättsavdelning. Vi agerar på olika sätt, alltifrån till att informera om lagstiftningen till att avliva aggressiva hundar.
Problemet med att en hund är aggressiv är i princip aldrig hundens fel, påpekar hon.
– Nej, en hunds aggressivitet beror till största delen på ägarens tillkortakommanden, säger hon, på att ägaren inte kan uppfostra hunden. Kanske en lydnadskurs skulle hjälpa? Ofta behöver hunden inte avlivas, det räcker med att hunden måste ha munkorg och hållas kopplad.