Omdiskuterad skola kan bli två skolor i stället

Behovet av elevplatser i Linköping ökar. Både inom grund- och gymnasieskolan. Snart kan politiker besluta var de nya skolorna ska byggas.

Byrån Arkitemas förslag Laterna Magica vann 2017 arkitekttävlingen för hur Nya Kungsberget, med 1 800 skolplatser, skulle se ut. Det var då, nu ska andra förslag diskuteras, enligt Åsa Wennergren (L).

Byrån Arkitemas förslag Laterna Magica vann 2017 arkitekttävlingen för hur Nya Kungsberget, med 1 800 skolplatser, skulle se ut. Det var då, nu ska andra förslag diskuteras, enligt Åsa Wennergren (L).

Foto: Arkitema AB/Johnny Gustavsson

Linköping2020-06-10 16:30

Det ökade skolbehovet i Linköping och förslag på lösningar var man kan bygga skolor presenteras i kommunens utredning Skola 2035. Den ska börja diskuteras på bildningsnämndens möte i juni.

– Det är den första samordnade utredning som visar var man kan bygga både högstadie- och gymnasieskolor. I Linköping ökar antalet barn inom högstadium och gymnasium samtidigt och vi bör snart fatta ett beslut om hur vi ska möta det behovet, säger Åsa Wennergren (L), bildningsnämndens ordförande.

Enligt befolkningsprognosen ökar antalet barn i åldersgruppen 13-15 år till 6 450 barn fram till 2035, vilket är en ökning på 21 procent jämfört med 2018. En ännu större procentuell ökning förväntas för åldersgruppen 16-18 år, som beräknas vara störst 2030, hela 6 450 ungdomar vilket är en ökning på 28 procent jämfört med 2018. Totalt behov av skolplatser fram till 2035 är 3 430, varav 1 115 inom grundskolan.

I utredningen tas hänsyn till, bland annat, demografisk utveckling, till Ostlänken som kommer att byggas, till bostadsbyggandet i olika stadsdelar i Linköping och till de detaljplaner som redan är beslutade. 

Det finns flera förslag i utredningen, men det finns bara två alternativ som rekommenderas.

Högstadieskolor som rekommenderas byggas mellan 2020 och 2025, är Kungsberget – en byggnation men två skolbyggnader med 975 platser. I nästa fas mellan 2025 och 2030 rekommenderas en omvandling av Ånestadsskolan till en renodlad högstadieskola. Och i den sista fasen föreslås byggandet av en skola antingen i Mjärdevi/Västra Valla eller i Östra Valla.

– För Kungsberget finns det en detaljplan som är under framtagande, men för att kunna erbjuda de här elevplatserna måste vi fatta beslut så snart som möjligt. Sedan kan projektering och byggstart påbörjas ganska snart, säger Åsa Wennergren (L).

Turerna kring den nya Kungsbergsskolan har varit heta och Liberalerna hade haft en viktig roll i dem. Från början var inriktningen att Kungsberget skulle bli en stor högstadie- och gymnasieskola. Precis innan beslutet skulle tas av Koalition för Linköping, S+MP+L, ändrade Liberalerna uppfattning. Och när de borgerliga fick majoriteten i Linköping efter valet 2018 ingick Liberalerna åter i Alliansen tillsammans med M, C och KD. Då fattades ett nytt beslut om Kungsberget, det skulle bli en vanlig, inte alls så stor, högstadieskola.

Är utredningens förslag på Kungsberget med två skolbyggnader en återgång till det allra första förslaget på en stor skola?

– Nej, den Nya Kungsberget ska bara bli en högstadieskola. Alternativet skulle ge kommunen större möjligheter att tillmötesgå elevernas önskemål av en skola centralt belägen. Det ger också förutsättningar till en ökad integration med tanke på att elever från olika stadsdelar skulle kunna studera här.

När det gäller gymnasieskolor förordar utredningen att Birgittaskolan utökas till sin fulla kapacitet, att en ny gymnasieskola byggs inom Stångebroområdet samt en satellitskola för yrkesprogram med speciella lokalbehov – dessa två skolor skulle ersätta Anders Ljungstedtska och att Katedralskolan byggs ut under 2030-2035.

– Vi har sett till exempel att elever som går på idrottsprofil-utbildningar kommer från alla stadsdelar. Det främjar integration. Om elever på yrkesprogram blandas med elever som gå på idrottsprofil och högskoleförberedande utbildningar bidrar det också till ökad integration.

Utredningen Skolan 2035

Utredningen gjordes av utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Lejonfastigheter och kommunens Analys och utredning.

Alla alternativ anses vara rimliga, men förutsätter att nödvändiga beslut tas vid rätt tidpunkt. Beslutet om Nya Kungsberget bör tas 2020, förslaget om Ånestadsskolan innebär att det måste hittas en lösning för F-6 verksamhet som i dag bedrivs på skolan. Birgittaskolans utökning är beroende av nya lokaler till skolans vuxenutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!