Det säger socialchefen Anita Lhådö. Det har vid två tillfällen – 2011 och 2013 – handlat om en heldags kompetensutveckling. Utöver detta har en gruppchef deltagit i en föreläsning om lagändringar.
– Vi har absolut inte använt dem till att ge oss kunskap om hur vi ska kunna ge avslag. Något sådant är mig främmande, säger hon.
I de utbildningar som handläggare vid förvaltningen deltagit i har det handlat om att titta på domar i förvaltningsrätten, eftersom många av dem är prejudicerande, enligt Lhådö.
Att det i praktiken skulle kunna innebära just sådan information till handläggarna som tv-programmet visade är förstås möjligt, medger hon.
– Men det vi har fått lära oss är hur tolkningen av lagen ser ut på andra nivåer.
Anita Lhådö anser att det vore verkligt bekymmersamt om människor tror att myndigheter anlitar juridisk hjälp för att hindra medborgare för att få den hjälp och stöd de har rätt till enligt lagen om särskilt stöd (LSS)
– Får man ett negativt LSS-beslut så kan det alltid överklagas. Dessutom har vi en skyldighet att informera om, och också utreda, på vilket annat sätt den här individen kan få sina behov tillgodosedda.
Kommer ni att anlita Kommunlex i fortsättningen?
– Vi har inget inbokat och efter vad som kom fram kommer vi att tänka över det noga. Vi känner visserligen inte igen bilden av företaget. Men jag tycker det var oroväckande det man såg.
Socialnämndens ordförande Niklas Borg såg inte själv programmet men har följt diskussionen på sociala medier.
– Visst, det jag har hört får mig att fundera. Men jag måste nog kontrollera det ett varv till. Men självklart blir det en fråga för mig som ansvarig för socialnämnden att ha en diskussion med socialchefen om det är lämpligt om vi använder Kommunlex i framtiden eller inte.