Ända sedan 8 december förra året har möjligheten till daglig verksamhet för personer som bor på gruppboenden varit stängd i Linköping. Samtidigt har den varit öppen för personer som bor kvar hemma. Men sedan förra veckan är det återigen möjligt för personer på boenden att få ta del av den dagliga verksamheten. Men det gäller bara en daglig verksamhet även om personen kan ha beslut om flera.
För många är det ett glatt besked, men det finns också en viss oro. Catharina Krantz, vars dotter bor hemma och har daglig verksamhet, ifrågasätter beslutet.
– Jag förstår inte hur kommunen tänker. Att öppna nu, när smittspridningen är som värst. Den här gruppen människor är ofta sköra, de förstår inte heller vilken fara vi utsätter dem för. De kanske inte heller alltid förstår det här med att hålla avstånd, säger hon.
Eftersom det inte finns något tvång att vaccinera sig och ingen heller får fråga om det, är hon rädd att vaccineringsgraden kan vara för låg och det innebär fara för både personen själv och för andra menar hon. Att nu fylla på dagliga verksamheter med människor som alla bor på olika ställen, som har olika grannar och olika personal är verkligen att utmana smittspridningsläget, tycker Catharina Krantz, som själv är sjuksköterska.
Linköpings kommun är medveten om läget. Enligt socialnämndens ordförande Annika Krutzén (M) beror beslutet framförallt på två faktorer. Dels har man sett att personer på boenden mår psykiskt allt sämre, utan sin dagliga verksamhet, och dessutom har man kommit igång bra med vaccineringarna, säger hon. Några indikationer på att många tackar nej till vaccination har hon inte fått.
Social- och omsorgsdirektören Linda Ljungqvist kan förstå oron men säger att vaccinationsgraden är hög i den här gruppen och smittspridningen väldigt låg.
– I dagsläget har vi ingen smittad inom LSS-området, säger hon.
Totalt inom vård och omsorg finns tre smittade och alla dem finns inom hemtjänsten.
Att stänga daglig verksamhet för personer på gruppboende har egentligen gjort Linköpings kommun – och flera andra kommuner – till lagbrytare. Även om syftet varit gott. Samtidigt har det beslutet varit det största negativa ingreppet som kommunen gjort mot enskilda medborgare, enligt kommundirektör Paul Håkansson.
Nionde augusti ska daglig verksamhet vara igång som vanligt.