Förslaget: Minska barngrupperna i förskolan

Barngrupperna måste bli mindre i Linköping. Det tycker den politiska oppositionen i Linköping som vill att kommunen följer Skolverkets riktlinjer kring hur många barn det får vara i förskolan. 
Nu ska förslaget diskuteras på högsta politiska nivå i kommunen.
Styret tycker att förslaget är verkningslöst.  
"Vi får inte magiskt mer pengar till förskolan för att kommunfullmäktige säger hur stora barngrupperna ska vara", säger ansvarig politiker Elias Aguirre (S). 

Enligt Skolverkets sätt att räkna är Linköpings barngrupper större än både riktlinjerna och rikssnittet. Nu vill KD att kommunen ska följa myndighetens riktlinjer.

Enligt Skolverkets sätt att räkna är Linköpings barngrupper större än både riktlinjerna och rikssnittet. Nu vill KD att kommunen ska följa myndighetens riktlinjer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Linköping2025-03-19 05:00

Nyheten i korthet

  • Oppositionen i Linköping vill att staden ska följa Skolverkets riktlinjer för storleken på barngrupper i förskolan, men styret avvisar förslaget.
  • Enligt Skolverket är 63% av de åldersindelade barngrupperna i Linköping större än både riktlinjerna och rikssnittet.
  • Frågan om reglerade barngrupper kommer att avgöras på nästa kommunfullmäktige den 25 mars.

I Sverige finns det än så länge ingen lag kring hur många barn det får vara i en barngrupp i förskolan.

Skolverket har däremot riktlinjer som säger att små barn bör vara i en grupp med max 12 barn, och storbarnsgrupperna bör inte innehålla mer än 15 barn. 

Linköpings barngrupper är större än så (se faktaruta). I snitt är småbarnen 14 stycken och storbarnen 19.9 per barngrupp. 

Redan i början av förra året skrev Kristdemokraterna en motion om att Linköping borde följa riktlinjerna. Styret, det vill säga Socialdemokraterna och Moderaterna, avfärdade förslaget. Men då protesterade resten av oppositionen vilket gör att förslaget – iallafall delar av det – nu ska behandlas i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.

– Det här är en jätteviktig fråga. Varje barn innebär nya intryck för våra små barn. Därför är ett maxantal rimligt, säger Liselotte Fager, gruppledare för Kristdemokraterna.

undefined
"Jag blir tagen av den nonchalans Socialdemokraterna visar. Finns inte den politiksa viljan händer ingenting", säger Liselotte Fager (KD), vars parti skrivit motionen om minskade barngrupper.

Elias Aguirre (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden och röstade alltså nej till motionen.

– Jag ser inte att förslaget gör skillnad i praktiken. Politiken styr förskolan genom resurser och vi får inte magiskt mer pengar till förskolan för att kommunfullmäktige säger hur stora barngrupperna ska vara, säger han.

Aguirre säger att det viktigaste nu är att få ned antalet sjukskrivningar inom förskolan och tillföra mer pengar – något styret gjorde i år.

Men Liselotte Fager (KD) beklagar att, som hon uttrycker det, den politiska viljan inte finns hos Socialdemokraterna.

Men hur skulle det gå till i praktiken?

– Hur är inte oviktigt, men finns inte ens den politiska viljan sker ingenting. Vi hade velat ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur barngrupperna kan regleras fortast möjligt, men den punkten avslogs.

undefined
”Det viktiga för mig är att det blir en förändring för personalen i verkligheten. Det ser jag inte att det här förslaget bidrar till", säger Elias Aguirre (S).

Regeringen har tillsatt en statlig utredning som ska föreslå en reglering av antalet barn i en barngrupp. Utredningen ska vara klar senast den 18 december 2025.

– Det känns kanske inte som rätt läge att Linköping ska ha egna bestämmelser kring det här, säger Elias Aguirre.

Hur det blir med frågan om reglerade barngrupper i Linköping avgörs på nästa kommunfullmäktige 25 mars. 

Barngrupper i Linköping

Enligt Skolverkets sätt att räkna är 63 procent av de åldersindelade barngrupperna i kommunen större än både riktlinjerna och rikssnittet

Ungefär hälften av Linköpings kommuns förskolor var åldersindelade 2023. 

I snitt är småbarnen 14 stycken och storbarnen 19.9 per barngrupp. 

Det finns kritik mot det här sättet att föra statistik. Utbildningsförvaltningen tycker inte att siffrorna speglar vardagen. Även om en avdelning har "för många" barn delar personalen ofta in barnen i mindre grupper under dagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!