Oppositionens kritik mot nya styrets budget

Att Linköpings nya styre ökar utdelningen från Stångåstaden under 2023 är inte bra – och budgeten innehåller för få klimat- och miljösatsningar. Det tycker oppositionspartierna.

I torsdags presenterade Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) deras första gemensamma budget. Oppositionen, med bland andra Sofia Frithioff (V) och Michael Cocozza (LL), är föga förvånande kritisk till förslaget.

I torsdags presenterade Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) deras första gemensamma budget. Oppositionen, med bland andra Sofia Frithioff (V) och Michael Cocozza (LL), är föga förvånande kritisk till förslaget.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Linköping2022-11-25 15:00

Under torsdagen presenterade Socialdemokraterna och Moderaterna sin första gemensamma budget för Linköpings kommun. Mer pengar läggs undan i en buffert, som kan användas om läget försämras ytterligare, än vad som läggs på rena satsningar. Budskapet är trots detta att Linköping, med en stark ekonomi, kommer att klara de närmsta åren bra.

När oppositionspartierna har tittat på S+M-budgeten finns det, föga förvånande, en del kritik. Vänsterpartiet reagerar extra mycket på det utökade uttaget från Stångåstaden. Här ska 100 istället för 62 miljoner kronor plockas ut för bostadspolitiska projekt. Även Miljöpartiet är emot detta.

– Den enda inkomsten som Stångåstaden har är hyrorna och genom att utöka uttaget är det ju hyresgästerna som ska täppa igen de hål som finns i kommunens budget. Vi tycker inte att det är hyresgästerna som ska betala, säger Vänsterns gruppledare Sofia Frithioff.

– Ett sätt för att kunna ta ut de här pengarna är ju att säga att de ska användas till bosociala projekt. Vi kan tycka att många av de tänkta åtgärderna lika gärna går att finansiera i den vanliga verksamheten.

undefined
Maria Moraes, Miljöpartiets gruppledare, saknar bland annat satsningar för att klimatanpassa kommunen. "Vi måste anpassa kommunen för att klara av stora regnmängder. Något sånt finns inte i budgeten", säger hon.

Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes anser bland annat att satsningarna på klimat och miljöarbetet, i S+M-budgeten, är "undermåliga":

– I de 57 utvecklingsuppdragen till nämnderna nämns miljö och klimat en enda gång och där pratar man om att alla nämnder ska göra saker inom ekologisk hållbarhet. Samtidigt vill man lägga 400 miljoner kronor på Ullevileden. Är det rimligt?

Linköpingslistans Michael Cocozza tycker att utdelningen från Tekniska verken är för låg.

– Vi ser att det är rimligt att kommunen har en normal utdelning, och 50 procent av vinsten är högst normalt. Utdelningen från de kommunala bolagen är den främsta finansieringskällan om man vill öka kvaliteten inom skola och omsorg, säger han.

– Sedan finns det inget i budgeten när det gäller lönearbete för människor som är långtidsarbetslösa eller har funktionsnedsättningar.

undefined
Åsa Wennergren, Liberalernas gruppledare, saknar satsningar inom skolan. "Jag säger inget om satsningarna i förskolan men jag noterar att det inte finns några satsningar för att avlasta lärarna i övrig skolverksamhet", säger hon.

Även Liberalerna och Åsa Wennergren tycker att utdelningen kunde ha varit högre från Tekniska verken – men inte lika hög som det LL förespråkar.

– S har fått backa rejält där i jämfört med deras tidigare budgetförslag. För mig blir inte det riktigt trovärdigt, säger hon.

– Sedan finns det satsningar på förskolan men inget på övrig skolverksamhet eller för att avlasta lärarna där. Vi har redan en lärarbrist – var är satsningarna för att få fler att vilja utbilda sig?, fortsätter Åsa Wennergren.

undefined
Chris Dahlqvist och Sverigedemokraterna är skeptiska till S och M:s ambition om att få bort de olovliga bosättningarna i kommunen. "M har haft fyra år på sig", säger gruppledaren.

Sverigedemokraternas Chris Dahlqvist saknar effektiviseringar inom arbetsmarknadsnämnden:

– Vi tycker att Moderaterna bör ha medvind då regeringen har beslutat att minska flyktingmottagandet. Det borde resultera i att kommunen lägger mindre pengar på flyktingmottagandet – men det ser vi inget av i arbetsmarknadsnämndens budget.

undefined
Lars Vikinge och Centerpartiet håller med S och M om att det viktigaste, under det kommande året, är att undvika besparingar eller att tvingas till uppsägningar.

Lars Vikinge och Centerpartiet konstaterar framförallt att de själva, i sitt eget budgetförslag, kommer att ha fler satsningar och tydligare prioriteringar inom landsbygdsfrågorna, klimatarbetet och den närproducerade maten. Centern håller med S och M om att kommunen går mot tuffare tider och att det viktigaste är att undvika besparingar eller att säga upp personal.

Denisé Cassel och Kristdemokraterna hade velat se mer pengar till äldreomsorgen.

– Jag hade gärna sett att man hade avsatt och riktat pengar för att slopa de delade turerna, säger hon.

undefined
Denisé Cassel, KD:s avgående gruppledare, hade önskat sig mer pengar till kommunens äldreomsorg.
S+M-budgeten

"Vi ska klara ekonomin och välfärden i en svår tid. Linköping är en kommun med en stark ekonomi och goda förutsättningar att ta sig an utmaningar och svåra tider. För den ekonomiska situationen kommer vara svår framöver – både för enskilda och för kommunen. Det kräver att vi prioriterar mellan utgifterna och för en politik som tar ansvar för kommunens ekonomi samtidigt som vi prioriterar kommunens kärnverksamheter. Välfärden ska hålla hög kvalitet även under oroliga tider".

Källa: S+M-budgeten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!