Optimism och framtidstro på Brokind Herrgård

Det ser ljust ut för skogsnäringen i Sverige och optimismen hos skogsägarna är stor vad det gäller ökade virkes- och fastighetspriser. Det visar årets Skogsbarometer som LRF Konsult och Swedbank presenterade på torsdagen.

Foto:

LINKÖPING2007-11-15 00:00

Skogsägarna tjänar pengar som aldrig förr och förväntningarna på fortsatt stigande virkespriser är stora i hela Sverige. I Götaland där östgötaregionen ingår är förväntningarna högst i hela landet.

Rejält uppåt

En av optimisterna är Göran Falkenberg som blev skogsägare för något år sedan då han tog över familjegården Brokinds gård.

Gården har 600 hektar produktiv skogsmark, huvudsakligen gran, dessutom finns en del icke produktiv lövskog. Gården har även köttdjur och spannmålsproduktion.

Och det är positivt i alla led även i Östergötland, intygar Göran Falkenberg:

- Lönsamhetsutvecklingen ser väldigt bra ut och priser på timmer och massaved är bra.

Marknaden dammsugs

Något som kommer att driva på prisökningen i östgötaregionen är de nya sågverk Holmen och Rörvik kommer att bygga. Till detta kommer också en stor efterfrågan från redan etablerade sågverk.

- Nyetableringarna gynnar naturligtvis skogsägarna. Samtidigt kan det bli överkapacitet på sågverkssidan och det kan innebära att det blir svårt för något av stora sågverken vilket i sin tur skulle kunna påverka timmerpriset, säger Göran Falkenberg.

Vill ta ut mer

På Brokind gård är det granskog som gäller men det finns funderingar att plantera energiskog (hybridpoppel) på jordbruksmark. Bakom en sådan satsning finns en förväntan på kraftigt ökad efterfrågan på biobränslen.

Efterfrågan på skogsprodukter driver också satsningar på ökad produktivitet:

- Det går faktiskt att göra mycket för att få ut mer av skogen. Använda bra förädlat plantmaterial, plantera rätt på rätt platser och gallra noga. Man kan påverka skogen genom utdikning och gödsling men det sistnämnda är jag tveksam till, säger Göran Falkenberg.

Mycket oförsäkrat

Skogsbarometern visar att det finns skog till värden för 60 miljarder som är oförsäkrade i Sverige. På Brokind gård är all skog försäkrad:

- Brokind Herrgård har påverkats av stormar 1969, 1999 och nu senaste Gudrun och Per så för oss är det viktigt att försäkra skogen. Andra skogsägare drabbas inte på samma sätt av stormar och väljer en annan försäkringsprofil, säger Göran Falkenberg.

Höga fastighetspriser

Enligt Ulf Johansson på LRF Konsult i Linköping är värdeökningen på skogsfastigheter helt otrolig. Sedan 2003 är det en uppgång på över 50 procent. Bara i år ligger uppgången på tio procent.

- Skogsfastigheter ses som en trygg kapitalplacering plus att det finns en positiv tro på fortsatt uppgång av priserna på skogsråvara vilket driver på fastighetspriserna, säger Ulf Johansson. Göran Falkenberg menar att priserna är uppe i det blå:

- Det är fullständigt otroligt och den saken är klar att i våra trakter finns det inte en chans att köpa skog till priser som gör att du kan få en vettig driftkalkyl.

Landets privata skogsägare tror på framtiden och sitter på träd som är guld värda. Men trots stormar är skog värd 60 miljarder oförsäkrad.

49 procent av skogsägarna har sin skog fullförsäkrad.29 procent har skogen bara brandförsäkrad.13 procent har ingen föräkring alls.9 procent vet inte vilket försäkringsskydd man har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!