Ordföranden: "Det fanns ingen tvekan hos oss"

Socialnämnden nekade serveringstillstånd eftersom vinbarens ägare anses ekonomiskt olämplig. Det säger nämndens ordförande som nu kommenterar avslaget.

Elisabeth Gustafsson (S), socialnämndens ordförande.

Elisabeth Gustafsson (S), socialnämndens ordförande.

Foto: Fotograf Oskar Lürén AB

LINKÖPING2017-06-14 10:30

– Det är tråkigt för vinbaren är en bra affärsidé. Men det fanns ingen tvekan hos oss, säger Elisabeth Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden som beslutar om serveringstillstånd.

På sitt senaste möte beslutade nämndens politiker att inte ge tillstånd till alkoholservering för Gallo vinbar. Bakom ansökan stod Miguel Bello. År 2015 fick han en varning av socialnämnden för ekonomisk misskötsamhet i den restaurang som han då ägde. Skatter och avgifter hade inte betalats in korrekt.

– Vi drog inte in tillståndet eftersom vi ville ge en möjlighet att visa att han kunde sköta ekonomin. Men det har han inte gjort, säger Elisabeth Gustafsson.

Miguel Bello har i tidigare intervjuer beskrivit att han efter en längre tids sjukdom fick diagnosen Parkinson på hösten 2015 och att sjukdomstillståndet gjort det svårt för honom att sköta administration.

I ett sådant läge bör man söka stöd för att sköta sin ekonomi, anser nämndordförande Elisabeth Gustafsson.

Enligt tjänstemännens underlag till politikerna, som gick ut på att inte ge tillstånd, har Miguel Bello under 2016 i sin tidigare restaurang fått tio betalningsuppmaningar från Skatteverket för skatter och avgifter som inte betalats i tid.

– Det var satt i system, hävdar Elisabeth Gustafsson (S).

Skatteverket uppger att en uppmaning (betalningspåminnelse) är det första steget av tre då någon inte betalar. Steg två är betalningsföreläggande. Steg tre är överlämning till kronofogden.

Vi har pratat med en erfaren krögare i staden som ställer sig frågande till att försenade skatteinbetalningar skulle diskvalificera från att få serveringstillstånd, även om förseningar skulle vara satta i system.

– Det är väldigt vanligt. Det är del av likviditetsplaneringen. Skulle man gå efter det där skulle man få slå igen nästan varenda krog i Linköping. Eller alla små entreprenörer för den delen, hävdar krögaren.

Krögaren tycker att det är märkligt att Linköpings socialnämnd gör en annan bedömning av sena inbetalningar än vad Skatteverket gör.

– Så länge det bara handlar om kravbrev från Skatteverket och det inte gått till kronofogden, så är det ju inte något som Skatteverket ser allvarligt på. När man till exempel gör en upphandling eller lämnar anbud på ett bygge och de kontrollerar ens vandel och skatter, då ses det inte som diskvalificerande. Jag tycker väl att kommunen skulle ha samma bedömning som Skatteverket, säger krögaren.

Elisabeth Gustafsson, hur vanligt tror du att det är att näringsidkare har skulder och betalar skatter sent?

– De flesta sköter det här på ett jättebra sätt, säger Elisabeth Gustafsson.

Styrelsen för den gamla restaurangen beviljade enligt socialnämnden ett lån som strider mot lagen. Nämnden tar också upp att där fanns 19 ansökningar om betalningsföreläggande från privata aktörer. Material som vi har tagit del av visar att två inte är avgjorda än, ett ärende har bestridits, fyra gick vidare till att bli betalningsförelägganden från kronofogden och de övriga har strukits.

Miguel Bello har bjudit in alla intresserade till Öppet hus i vinbaren i eftermiddag kl 16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om