Oro bland östgötska judar efter attentatet vid synagoga

Oron ökar bland judar i Östergötland efter helgens händelser i Köpenhamn.

Sebastian Rachwalski, aktiv i den judiska församlingen Norrköping/Linköping.

Sebastian Rachwalski, aktiv i den judiska församlingen Norrköping/Linköping.

Foto: Michael Svensson

Linköping2015-02-15 11:54

Med anledning av de händelserna har också östgötapolisen ökat tillsynen vid lokaler som kan tänkas vara mål för skadegörelse eller attacker.

Synagogan i Norrköping är en sådan lokal som tidigare utsatts för skadegörelse. Det var i somras som någon eller några kastade in stenar i byggnaden. Vem som låg bakom skadegörelsen och varför vet man fortfarande inte, enligt Solveig Freudenthal som är ordförande i Synagogans vänner i Norrköping.

Om natten händelser i Köpenhamn säger hon att det är fruktansvärt

– Ja, att det hänt och händer överallt. Vi i föreningen har inte följt upp om det behöver extra bevakning nu. Men tyvärr verkar det som att vi nu ständigt måste ha kontakt med polis och höra vad som händer, säger hon,

Efter senaste tidens händelser i Europa tror hon att polisen kanske måste tänka i andra banor än att skadegörelsen – som den som drabbade synagogan i Norrköping – bara var pojkstreck.

– Nu ser vi att det kan ligga allvarligare saker bakom än vad man trodde då, säger hon.

Sebastian Rachwalski i den judiska församlingen i Norrköping är bekymrad över utvecklingen i Europa med en tilltagande antisemitism.

– Man undrar vad det är som händer i Europa nu?

Han påpekar att det inte bara är i Danmark och Paris som man ser antisemitiska uttryck. Även i Ungern, Holland och i England finns det fientliga stämningar. Finns det någon plats för judar överhuvudtaget i Europa, frågan han sig.

– Vad är det som är på gång, varför angrips det judiska folket igen? Vad är orsaken till att det blir så mycket hat?

Den judiska församlingen i Norrköping, som också samlar medlemmar från Linköping, är liten och det är inte så ofta aktiviteter i synagogan. Men när det sker finns det, enligt Sebastian Rachwalski, en viss oro när man samlas till träffar eller aktiviteter.

Församlingen har en överenskommelse om att informera till exempel polisen när man planerar evenemang och aktiviteter.

Enligt Rachwalski väljer församlingen att inte göra stor sak av händelser som den med stenkastningen mot synagogan. Man är rädd för att själva rapporteringen i sig ska utlösa fler liknande händelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om