Visserligen är inte avtalet med kommunen undertecknat. Men kommunalrådet Daniel Andersson (L) säger att det kommer att ske i slutet på veckan.
Att det är 70 platser innebär inte att det är det antalet ensamkommande som flyttar in direkt. Förmodligen handlar det om kanske hälften till att börja med.
– Men eftersom det är jul- och nyårshelg och många är lediga, vill vi säkra upp så att vi har klart med platser och personal för att ingen som kommer ska behöva sova i en reception. Vi gör allt för att klara av den situation vi har att hantera, säger han.
Boendet i Örtomta ska ha runt 35 personer anställda och det ska vara bemannat dygnet runt.
Linköpings kommun har tidigare erfarenhet av det privata företaget Vision Omsorg.
– Ja, de har redan liknande verksamhet för ensamkommande barn här och vi har goda erfarenheter av dem.
Det bor väl ungefär lika många människor i Örtomta som boendet ska ta emot, hur tänker du om det?
– Utgångspunkten är så klart att det här inte ska påverka de som bor Örtomta negativt.
Har ni fått några reaktioner?
– Ja, det har vi absolut fått. Förra veckan hölls ett informationsmöte. De som representerade kommunen på det mötet upplevde ett positivt gensvar och engagemang. Men vi har också fått samtal och brev, både från boende och från andra, som har varit mera upprörda.
Med tanke på den senaste tidens bränder vid asylboenden så har säkerheten kring Örtomta skola skärpts redan nu.
– Givetvis har vi bevakning men hur den ser ut vill jag inte gå in på, säger Daniel Andersson.
Boendet i Örtomta är ett så kallat slussboende. Det innebär att de som kommer dit bor där tills det blir lediga platser på mindre enheter. Ett nytt sådant startar kommunen upp ungefär varannan vecka.
Boendet i Örtomta kan vara – om inte det allra största – så ett av de största boenden för ensamkommande barn i landet.
Linköpings kommun har också tecknat avtal om att utöka antalet platser i det boende som ligger anslutning till fotbollsarenan. Sedan en tid tillbaka bor cirka 30 ensamkommande barn i arenans konferenslokaler. Det nya avtalet innebär att boendet kan ta emot ytterligare 30 personer.
Det är kommunen som har ansvar för ensamkommande barn. Det gäller både de barn som söker asyl och de som har fått uppehållstillstånd i landet. Kommuner som är engagerade i mottagandet kan få statlig ersättning,