Osäker framtid för Garnisonsmuséet

Nu pågår det som kan vara sista striden för Garnisonsmuséet i Linköping. Det gäller inte bara frågan om att flytta själva byggnaden – Röda förrådet. Utan om det överhuvudtaget kommer att finnas ett museum kvar.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-01-23 08:00

Sedan 1998 drivs museet helt av ideella krafter. Ett antal äldre herrar med militär bakgrund har sedan dess tagit på sig ansvaret att guida besökare bland de historiska militära föremålen. De har dessutom ansvarat för skötseln av fastigheten och området omkring byggnaden.

Men nu orkar de inte längre. I brev till kommunen har de aviserat att längre än till årsmötet i februari 2016 kommer de inte att vara kvar.

– Vi är eldsjälar som har drivit det här, men nu går de inte längre. Vi är alla mellan 75+ till 98+, säger

Claes-Henric Löfgren, före detta överstelöjtnant vid Kungliga Livgrenadjärregementet, I4 och numer ordförande i Garnisonsmuséet och Östergötlands försvar,

Att Linköpings kommun just nu är helt oenig med länsstyrelsen om att flytta Röda förrådet till Gamla Linköping – eller snarare i närheten av järnvägsmuseum i Valla – är inte museistyrelsens största problem.

De är förvisso positiva till en flytt, men bekymrade över det de upplever som totalt ointresse för muséets framtid.

– Jag kan inte tolka det på annat sätt. Jag har skrivit flera brev, det första i början av förra året, där jag bett att få till ett möte med kultur- och fritidsnämndens ordförande och chefen för kultur- och fritidskontoret. Men ingen har hört av sig, säger Claes-Henric Löfgren.

I senaste brevet, från i början av december förra året, skriver han att om det inte finns något intresse från kommunens sida att driva muséet vidare, behöver man inte heller bråka om att flytta byggnaden.

Lars Vikinge (C) – kultur- och fritidsnämndens ordförande under förra året – är den som haft hand ärendet på sitt bord. Han tar utan tvekan på sig ansvaret för att inte ha gjort tillräckligt för att träffa föreningen.

– Ja, jag förstår om de arga. De har skäl till det. Visst borde jag ha kontaktat dem, säger han.

En förklaring till att det inte blivit något möte trots flera påstötningar beror främst på det låsta läget mellan kommun och länsstyrelse.

– Vi har väntat på besked som dröjt och dröjt.

Nu hoppas i alla fall Lars Vikinge att man kan gå föreningen till mötes.

– Jag tror att nya ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Evelina Alsén (MP), jobbar på att få till ett möte och jag hoppas vi kan träffa dem, säger han.

Han tycker det är självklart att muséet ska vara kvar.

En åsikt han delar med Claes-Henric Löfgren.

– Tappar man bort det militärhistoriska arvet i Östergötland så förlorar länet hälften av sin historia. Så allvarligt är läget.

Röda förrådet

Byggdes som förråd på Malmen 1834-35.

Byggnaden som var byggnadsminnesmärkt (senare byggminnesförklarat) flyttades till sin nuvarande plats 1942 (alternativt i slutet av 1930-talet)

1988 Garnisonsmuséet invigs. Till muséet hör också Ryttartorpet.

1997 Försvarsmakten avvecklar garnisonen och därmed Röda förrådet.

1998 Idéella krafter tar över museiverksamheten.

2009 Ett medborgarförslag om att flytta garnisonsmuséet till Gamla Linköping antas av fullmäktige. Pengar till flytt beviljades ur Westman-Wernerska stiftelsen.

2009 - 2014 Diskussioner med länsstyrelsen som till sist säger nej till flytt av magasinet. Kommunen överklagar

2015 Vad händer nu?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om