Osäkra villkor i telemarketing

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2006-01-24 00:00
Inom telemarketing finns många välskötta företag som månar om bådeanställda och kunder. Men det finns en vildvuxen och ganska stor grenav branschen där man utnyttjar unga människor som inte har en chans attfå några andra jobb.

De oseriösa företagen sysslar oftast med ren telefonförsäljning. ILinköping finns flera sådana företag. Corren har pratat med någrapersoner som vittnar om usla anställningsförhållanden och oetiskaförsäljningsmetoder.

Få sparken när som helst

Arbetsuppgifterna inom telemarketing, eller callcenter som det oftakallas i dag, kan variera. De kan bestå av att per telefon skötakundtjänst, genomföra marknadsundersökningar eller utföra renförsäljning åt andra företag. De oseriösa företagen sysslar i allmänhetmed ren försäljning.

De drivs ofta av män i 20--30-årsåldern. De följer inga kollektivavtal och vill inte ha med facket att göra.

Lönen är ibland helt baserad på provision. Den som säljer dåligt fårdå i stort sett ingen lön. Vanligare är att man har en garantilön påtill exempel 10 000 kronor i månaden och provision på det.

Så lite som möjligt fästs på papper. Provisionssystemet kan ändras utan förvarning.

Uppsägningstid finns inte och man kan få sparken från en dag till enannan. Den anställde är i princip utlämnad åt de unga chefernasgodtycke.

Slängdes ut

Eva har flera års erfarenhet av arbete med telemarketing. Hon är imedelåldern och därmed äldre än de flesta i branschen. Hon harerfarenhet från andra jobb och vet vilka rättigheter man har på denreglerade arbetsmarknaden.

-- De första åren inom telemarketing arbetade jag på det som i dag heter Manpower. Det var en jättebra arbetsplats.

-- Men tyvärr blev jag övertalad att flytta till ett mindre företag, berättar Eva.

Där arbetade hon med att sälja telefonabonnemang.

-- Jag klarade mig bra, jag hade ju erfarenhet. Men jag såg unga människor som jobbade i en månad och fick ut 5 000.

-- Och jag har sett dem som arbetade gratis i två veckor för att sedan bli utslängda eftersom de sålde för dåligt.

Eva arbetade på två telemarketingföretag som hon betraktar som helt oseriösa innan hon gav upp för ett halvår sedan.

-- De här företagen drivs av små grabbar i för stora kostymer. Devet ingenting om ledarskap eller arbetsrätt. Men de kör BMW allihop.

-- De unga är helt utlämnade. Vem som helst kan få sparken när som helst, säger Eva.

Hon reagerade mycket starkt på det hon kallar "fulsälj". I en miljödär bara säljresultatet räknas blir det snarast en merit att sälja ettabonnemang till en kund som uppenbart inte har förstått vad det handlarom.

-- Säljsamtalen bandas. Vid ett tillfälle samlades cheferna ochlyssnade skrattande på ett samtal där en kund hade sagt ja utan attfatta någonting.

Inga referenser

Eva försökta förmå sina arbetskamrater att gå med i facket vilket inte var populärt hos cheferna. I dag är hon arbetslös.

-- Den här tiden i telemarketingbranschen har stått mig dyrt. Jagfår inga referenser från de här grabbarna, och det gör det svårt att fåett nytt jobb, säger hon.

FOTNOT: Eva heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om