På väggen i hennes rum sitter en affisch. Det står ”no condom – no sex” på den och på skrivbordet står det en karamellskål med bjudkådisar.
– Sex med en kompis räknas som säkert. Man går på rykten och på vad man hört om personen och tror sig kunna göra bedömningen att det inte är någon fara, säger Gunnel Törnstrand.
Inte kunskapsbrist
Att man struntar i gummit handlar inte om kunskapsbrist utan om att vara här och nu och inte bekymra sig så mycket. Kondomen finns inte där när man behöver den och rädslan för att tappa ståndet eller att tappa lusten kan komma krypande.
Till mottagningen kommer ungdomar och unga vuxna upp till 25.
– De flesta är välinformerade. Om de kört oskyddat kommer de hit och kollar sig. Men när det verkligen gäller är det svårt att tänka klart och tydligt och man vill inte avbryta för att leta efter den försvunna kondomen.
Måste känna sig berörd
Kunskapen finns. Både om smittorna och om de konsekvenser som oskyddat sex kan få. Logiskt sett borde de flesta unga i dag skydda sig, tycker Gunnel Törnstrand.
– Vi pumpas med information om hur viktigt det är att skydda sig mot könssjukdomar, kanske har vi blivit mätta? Informationen måste anpassas till den tid vi lever i och den måste handla mer om lust. Skrämselpropaganda fungerar inte.
För att kunna ta informationen till sig måste mottagaren känna sig berörd, tror hon.
– Du kan säga en sak hur många gånger som helst utan att det går in. Den som lyssnar måste vilja ta det du säger till sig. Och det gäller inte bara för ungdomar.
Gunnel Törnstrand visar vägen till ungdomsmottagningens Kondomerian. Här finns olika smaker och olika storlekar. Kollegan Anders Dahl, kurator, tittar in. Han plockar fram ett paket kondomer.
– Om en tjej tar initiativ till skyddat sex och drar fram ett paket med bara hälften av kådisarna kvar avböjer många killar, varför då? Det är ju bra att hon har skyddat sig, säger Anders Dahl.
Ung mittemellan
Gunnel Törnstrand tror att den bilden håller på att förändrats. För bara hundra år sedan ägdes sexlusten av mannen och inga preventivmedel fanns. I dag kan vi leva ut vår sexlust och njuta av den på ett annat sätt. Ansvaret är bådas.
– Tjejerna vågar ta större plats och killarna börjar ta eget ansvar.
Men tvåtusentalets ungdomar hamnar mittemellan gamla värderingarna och en ny anda med nya krav och förväntningar från samhället.
– Det är en spännande tid och jag tror att det händer mycket intressanta saker i den här generationen när det gäller öppenhet och medvetande, säger Gunnel Törnstrand.
Kollegan Anders Dahl öppnar en förpackning, trär kondomen över huvudet och blåser upp den med näsan för att visa hur hur stor den kan bli och hur mycket den tål. Han blir röd i ansiktet.
De flesta besöken hos ungdomsmottagningen hand-lar om preventivrådgivning. Många kommer också för att testa sig.
– Vi erbjuder alla som kommer hit provtagning för klamydia. Och för gonorré eftersom det har ökat.
I vilka åldrar är spridningen av könssjukdomar vanligast?
– Både smittor och oönskade graviditeter är vanligare bland unga vuxna mellan 18 och 30 än bland yngre tonåringar. När man precis sexdebuterat är man ofta mer försiktig. Sedan när man blir tryggare i sin sexualitet tar man ut svängarna mer och har kanske fler partners och sex oftare.
Risktänket hör inte ungdomsgruppen till, tror Gunnel Törnstrand. För att nå fram måste man ”landa in”, få kontakt och väcka intresse.
– En tjej kom tillbaka efter flera samtal och var jättenöjd och gjorde tummen upp ”Nu använder jag kondom 50 procent av gångerna”.