Sverige har ett kocklandslag som vunnit OS fyra gånger. I Stockholm, Göteborg och Skåne har man egna lag som utmärkt sig på stora tävlingar. Nu är det Östergötlands tur.
– Vi känner att vi har så många duktiga kockar I Östergötland att det är dags att sätta ihop ett eget, regionalt lag. Vi lade ut idén på Facebook och det var många som nappade, berättar Thomas Collin, ordförande för Svenska kockars förening Östergötland.
– Nu har vi satt ihop ett lag och målet är att åka till matolympiaden i Tyskland 2016 och delta i någon deltävling. Vi siktar också på att ställa upp i World Cup 2018, fortsätter han.
På lördagen presenterades laget på Flygvapenmuseum. Det heter East Culinary team of Sweden och består av lagledarna Jari Karlsson, Maria Pettersson, samt Sandra Torgersen, Raymond Hanna, Jerry Milton Ross, Mats Petersson, Morgan Lundin och Linus Dahlgren.
För laget handlar det inte bara om att tävla. De vill öka intresset för östgötsk matlagning och mattradition bland matgäster, livsmedelskunder och medier.
– Det handlar om att sätta Östergötland på den gastronomiska världskartan, sade Jari Karlsson.
Besökarna på Flygvapenmuseum möttes av kockar redan utanför entrén där de fick smaka på en passande maträtt, en modern variant av flygande Jakob. Längre in satt konditor Jerry Milton Ross från Saras bageri i Norrköping och gjorde en vacker blomma i dragen karamell, en speciell typ av smält socker.
– Det här är både mitt jobb och mitt stora intresse. Det finns tävlingar där man ska skapa 60 centimeter höga sockerskulpturer, och där vill jag gärna delta, berättade han.
Efter presentationen av laget anordnades en lökhackartävling. Den gick ut på att så fort som möjligt finhacka två lökar. Kraven var högt ställda, lökhacket skulle duga till en fin löjromstalltik.
Eftersom ingen i publiken ville ställa upp blev det en duell mellan Thomas Collin och Morgan Lundin. Kampen var hård och lökarna hackades på precis samma tid. Men Morgan Lundin vann med den mest finhackade löken.
Svenska kockars förening Östergötland har omkring 75 medlemmar som är kockar, kallskänkor, storkökspersonal, bagare och konditorer. Föreningen arbetar för att stärka de olika yrkeskårerna och främja den östgötska matkulturen. Man deltar också i tävlingssammanhang som arrangörer, tävlingsledare och domare.