- Det har gått bättre och fortare än vi trott, säger Anders Birgersson på Gammalstorp väster om Linköping.
Kättestad var först ut med att börja leverera mjölk ned till Emådalens mejeri i Hultsfred, där den behandlas, förpackas och sedan transporteras tillbaka till Linköping och butikerna där.
Eftersom efterfrågan blivit stor levererar nu också Gammalstorp.
Östgötamjölk finns i de flesta butiker i Linköping. I Norrköping har den bara sålts i ett fåtal större butiker men efterfrågan är stark där också och nu börjar Karlslunds gård, mellan Linköping och Norrrköping, också att leverera mjölk till mejeriet. Den här veckan ska Östgötamjölk finnas på hyllorna i majoriteten av livsmedelsbutikerna även i Norrköping.
Anders Birgersson säger att han mött många konsumenter och nästan alla har positivt att säga.
- De säger att det är bra att någon erbjuder ett alternativ, och att de gillar att mjölken kommer från lokala gårdar.
Mjölkbönderna som anslutit sig till Östgötamjölk hoppas i längden få ut lite mer för mjölken än vad Arla hittills betalat dem. Mjölkbönder över hela landet har klagomål på ersättningen Arla betalar. I torsdags sänkte Arla ersättningen ytterligare.
Fler gör som de sju östgötagårdarna; Emåmejeriet i Hultsfred startades 2007 av några småländska mjölkbönder, i Uppsala har sju mjölkgårdar lämnat Arla och gått samman på liknande sätt som Östgötamjölk. Exemplen runt landet är fler.
Men än så länge, säger Anders Birgersson på Gammalstorp, handlar det för östgötagårdarna mest om att jobba och mindre om att ta in pengar.
I framtiden önskar sig Östgötamjölk-bönderna ett eget mejeri men ett sådant kräver rätt stora volymer annars blir det för dyrt att driva.
- Vi vill inte satsa för mycket utan tar det lite försiktigt, men målet är att få upp marknadsandelarna lite mer i vårt område, säger Anders Birgersson.
I vardagen som mjölkbonde har anslutningen till Östgötamjölk inneburit mycket arbete men också stolthet, beskriver han.
- Jag är stolt när jag ser att det står Gammalstorp på mjölken i butikerna. Men samtidigt sätter det en ökad press på mig att leverera en förstklassig produkt hela tiden. Tidigare försvann man i massan, liksom.